O vizită a principalului diplomat al Americii în China, din această săptămână, s-a încheiat cu exprimarea bilaterală a speranței că acesta a fost un prim pas cheie pentru restabilirea relației dintre cele două.
Dar sub aceste semnale pozitive, vizita de două zile la Beijing a secretarului de stat american, Antony Blinken, a evidențiat o altă realitate: o prăpastie largă și periculoasă între cele două puteri.
Pe probleme fundamentale și stringente, cum ar fi competiția celor două țări, SUA și China rămân încă despărțite de o prăpastie, scrie CNN.
Găsirea unui teren comun între cele două părți – una, o țară autoritara dornică să-și extindă influența globală, iar cealaltă, o superputere democratică cu influență internațională majoră – nu va fi niciodată ușoară.
Faptul că vizita lui Blinken a continuat după o întârziere de luni de zile din cauza unei dispute cu privire la un balon de supraveghere chinez, a fost văzut pe scară largă ca un pas pozitiv pentru stabilizarea legăturilor.
Momentul vizitei, care a venit după două întâlniri strânse dintre forțele armate chineze și americane, în Asia, în ultimele săptămâni, a subliniat urgența unui dialog.
Dar cele aproximativ 11 ore pe care trimisul american le-a petrecut cu înalți oficiali chinezi au dezvăluit, de asemenea, unele dintre liniile de eroare cheie care fac navigarea în relație din ce în ce mai dificilă – chiar și cu dialogul pe care ambele părți s-au angajat să îl susțină.
Xi a evidențiat una dintre cele mai grave zone în care SUA și China nu pot – cel puțin în pozițiile lor oficiale – să se întâlnească ochi în ochi.
Poziționat în fruntea unei mese unde restul celor două delegații, inclusiv Blinken, stăteau față în față, de ambele părți, Xi și-a expus punctul de vedere conform căruia „concurența dintre țările importante nu reprezintă tendința vremurilor”.
„China respectă interesele SUA și nu încearcă să conteste sau să înlocuiască Statele Unite. În același sens, Statele Unite trebuie să respecte China și nu trebuie să lezeze drepturile și interesele legitime ale Chinei”, a spus el.
Acea idee, că SUA și China nu sunt în competiție între ele, diferă de punctul de vedere al americanilor și, într-adevăr, de politica externă a Beijingului.
Washingtonul consideră că a intrat, în mod clar, într-o fază de competiție cu Beijingul – Blinken expunând opinia administrației Biden conform, căreia China reprezintă „cea mai serioasă provocare pe termen lung pentru ordinea internațională” într-o abordare politică amplă, de anul trecut.
Ca atare, SUA iau măsuri pentru a contracara ceea ce consideră că sunt eforturile guvernului chinez de a-și extinde influența și de a demonta o ordine mondială bazată pe valori universale ale drepturilor omului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu