Cine şi ce urmăreşte? Ce jocuri de culise sunt între Austria şi China? Cui îi "foloseşte" Croaţia? Ce are Ungaria de spus? Silviu Nate, directorul Centrului de Studii Globale din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, a oferit câteva posibile răspunsuri.
Silviu Nate conf. univ. dr, directorul Centrului de Studii Globale din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, a vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre culisele economice şi geostrategice dar şi interesele din spatele refuzului Austriei de primire a României în Spaţiul Schengen.
"Includerea în Spațiul Schengen atrage mai multă relevanță geoeconomică, ceea ce poate accentua complementaritatea regională a membrilor Schengen sau poate crește asimetria economică în raport cu acele state care nu beneficiază de libera circulație a mărfurilor, capitalurilor, serviciilor și persoanelor.
Interesul economic al Austriei nu este străin de cel al Ungariei, mai mult, există o coordonare tradițională strânsă între cele două state.
Viktor Orban a achiziționat 300m de litoral în Trieste pentru a construi un hub comercial pentru mărfurile intermediate din China spre restul spațiului european. Atât Austria, cât și Ungaria, sunt atașate de banii chinezi și influența rusă, în timp ce un port maghiar în Trieste ar reduce semnificativ relevanța comercială a Constanței și dar și a altor afaceri românești. Suntem conștienți că includerea în Schengen face România mult mai atractivă pentru investitori, accelerând totodată competiția economică regională.
Ungaria este un aliat NATO și nu s-a expus direct în această chestiune, dar are înțelegeri apropiate și acorduri cu Austria, situându-se pe o magistrală politică, perturbată adesea de către serviciile de informații ale Moscovei. O serie de elemente ale clasei politice din ambele state au fost atrase în diferite jocuri de interese cu Rusia. Cu toate acestea, nu putem spune că Moscova este în spatele refuzului României și Bulgariei de a intra în Schengen, dar influențele există și sunt vizibile.
Viktor Orban dorește ca Trieste să devină un hub pentru investițiile maghiare în regiunea mediteraneeană. Orașul este situat strategic la Marea Adriatică, aproape de granița cu Slovenia și Croația, poziție care poate facilita comerțul dintre Ungaria și alte țări din regiune" spune analistul politic Silviu Nate.
Nate completează: "Agenda bilaterală sino-maghiară include investiții în infrastructură, energie și telecomunicații. Cele două țări au semnat, de asemenea, o serie de acorduri comerciale, iar China a fost de acord să acorde Ungariei un împrumut de 2,2 miliarde de dolari pentru a ajuta la finanțarea dezvoltării sale economice.
Ungaria a făcut mai mulți pași față de Croația pentru a consolida legăturile economice dintre cele două țări. În 2017, Ungaria și Croația au semnat un acord bilateral pentru îmbunătățirea relațiilor economice reciproce. Acest acord a inclus prevederi pentru reducerea tarifelor și a altor bariere comerciale, precum și pentru creșterea investițiilor și a cooperării în domeniile energiei, transporturilor și turismului. În 2018, Ungaria și Croația au semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere pentru a spori cooperarea în domeniile economiei, energiei și infrastructurii. În plus, Ungaria s-a oferit să investească în proiectele de infrastructură ale Croației în schimbul sprijinului croat pentru portul din Trieste."
"Interesul austriac cu privire la viitorul port maghiar din Trieste este de a se asigura că devine un vector de dezvoltare într-un mod care să aducă beneficii atât Austriei, cât și Ungariei. Viena vede în acest proiect beneficii economice comune cu Budapesta și o sursă de cooperare intensificată. Austria dorește ca portul să producă un impact economic notabil asupra mediului regional.
Mai mult, portul va servi ca poartă strategică și comercială pentru statele din Europa Centrală și de Est în dorința acestora de a se interconecta cu piețele globale. Această situație ar duce la creșterea oportunităților comerciale și de investiții atât pentru Austria, cât și pentru Ungaria, dar și la accentuarea asimetriei economice în raport cu România și Bulgaria.
În consecință, votul favorabil oferit Croației pentru a fi inclusă în spațiul Schengen va spori relevanța geoeconomică a Ungariei și Austriei.
Viitorul port maghiar din Trieste va deveni un factor de competiție majoră pentru Constanța, întrucât România a fost amânată de Austria să intre în Schengen. Conexiunea directă a Ungariei și Austriei cu restul Europei va oferi un avantaj față de România în materie de comerț și investiții. În plus, portul Trieste ar putea genera o rută maghiară alternativă pentru bunuri și servicii, ceea va oferi Ungariei un avantaj față de țara noastră privind costul și eficiența.
Este posibil ca decizia Austriei de a se opune aderării României la Spațiul Schengen să fie parțial motivată de potențiala concurență pe care o reprezintă viitorul port maghiar din Trieste. Opunându-se aderării României la Spațiul Schengen, Austria ar putea căuta să își protejeze interesele economice și să se asigure că Ungaria va deține un avantaj net în fața României privind fructificarea oportunităților comerciale și de investiții" sunt aprecierile făcute de liderul Centrului de Studii Globale al ULBS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu