Un bărbat din SUA a dezvoltat o infecție parazitară la creier după ce a mâncat bacon prea puțin gătit.
Medicii din SUA au avut parte de o surpriză când au descoperit că un bărbat care a ajuns la clinică din cauza unor migrene avea viermi paraziți în creștere în creier, scrie Live Science.
Bărbatul în vârstă de 52 de ani a fost infectat cu larve de Taenia solium, o tenie care infectează în mod normal porcii. Acest parazit poate infecta oamenii care ingerează din greșeală carne de porc care nu a fost gătită complet sau pe cei care consumă excremente care conțin ouă de vierme. Aceste excremente pot proveni de la o persoană deja infectată cu paraziți, de exemplu.
Consumul de ouă sau larve de T. solium duce cel mai adesea la o afecțiune numită taeniasis, în care mici coconi au larvelor de vierme se acumulează în intestinele unei persoane. Cu toate acestea, bărbatul din acest caz a dezvoltat o altă afecțiune, numită cisticercoză, o versiune a infecției în care coconii se înglobează într-un țesut diferit, cum ar fi mușchiul sau creierul. Când se încorporează în sistemul nervos, afecțiunea se numește neurocisticercoză.
La nivel global, se estimează că între 2,5 milioane și 8,3 milioane de oameni au neurocisticercoză. Afecțiunea este comună în țările în curs de dezvoltare, în special în țările în care porcii sunt o sursă primară de hrană și în zonele în care salubritatea este slabă. Cu toate acestea, ratele crescute de călătorii internaționale și de imigrație înseamnă că cisticercoza devine din ce în ce mai frecventă în țările dezvoltate, cum ar fi SUA.
Neurocisticercoza provoacă cel mai adesea dureri de cap și convulsii, acest din urmă simptom fiind experimentat de până la 80% dintre pacienți. Severitatea simptomelor depinde de obicei de structurile și țesuturile din creier care au fost infectate cu viermi.
Bărbatul din cazul recent a avut antecedente de migrene, dar a mers la medic abia după ce acestea au devenit brusc mai frecvente și mai severe și nu au răspuns la tratamentele obișnuite. De asemenea, a avut dureri care se agravau în partea din spate a craniului.
La clinică, o tomografie computerizată (CT) a dezvăluit că avea mai mulți coconi în substanța albă - în special fibrele nervoase situate adânc în creier. Avea un grup notabil de coconi în colțul din dreapta jos al creierului. Preocupați de ceea ce au văzut, medicii l-au internat „de urgență” pe bărbat la spital.
Acolo, o scanare prin rezonanță magnetică (RMN) a scos la iveală alți coconi în partea frontală și mijlocie a stratului exterior al creierului său, precum și umflături, care au confirmat și mai mult diagnosticul de neurocisticercoză.
Bărbatul a recunoscut că are obiceiul de a mânca bacon „moale” prea puțin gătit. U.S. Food and Drug Administration recomandă gătirea cărnii de porc la cel puțin 63 de grade Celsius) Este dificil de determinat temperatura slăninii gătite, dar dacă este gătit până când este crocant, ar trebui să atingă o temperatură sigură, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.
Medicii implicați în cazul bărbatului au speculat că acesta ar fi putut mai întâi să fi dezvoltat taeniasis din cauza obiceiurilor sale alimentare și apoi să fi făcut cisticercoză, deoarece nu s-a spălat pe mâini după ce a mers la baie.
În urma unui tratament prompt cu medicamente antiparazitare și antiinflamatoare, bărbatul a supraviețuit infecției creierului. A fost tratat cu succes cu medicamente care au redus dimensiunea leziunilor parazitare, ceea ce i-a ameliorat și durerile de cap, au scris autorii în raportul de caz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu