În criza alimentară globală, ministrul Chesnoiu spune că suntem feriți: România nu este în zona de risc. Produce mai mult decât consumă

Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Adrian Cheșnoiu
Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Adrian Cheșnoiu

Ucraina și Federația Rusă sunt printre cei mai maro exportatori de alimente de bază, iar războiul declanșat între cele două țări a afectat producția agricolă, ceea ce a dus la creșterea semnificativă a prețurilor. Organizația Mondială pentru Agricultură, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale, a constatat că în luna martie prețurile au sărit în aer. 

Invitat la B1 TV, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a clarificat anumite aspecte despre rezervele naționale de alimente  și a discutat despre criza alimentară care se pare că se face simțita deja la nivel mondial.

"România nu este în zona de risc. Reușim să producem mai mult decât consumăm"

În situația în care o criză alimentară  ar lovi România, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, ne asigură că: "În cazul unei crize alimentare la nivel global, așa cum arată indicatorii de valoare ai Organizației Mondiale pentru Agricultură, România, din punctul meu de vedere și în baza analizelor pe care le facem, nu este în zona de risc". 

"Trebuie să înțelegem că se manifestă o criză alimentară atunci când nu exista suficient de multe alimente pentru a-ți hrăni populația statului tău. Ori, România este departe de aceasta situație pentru că, slavă Domnului, noi reușim să producem în anumite sectoare mai mult decât consumăm și lucrul acesta a ținut foarte mult timp capătul de afiș al informărilor din spațiul public", a declarat acesta.

România are excedent de producție chiar și în anii cu dificultăți în agricultură

"Dacă vorbim de zona de cereale, este evident că noi avem în fiecare an, chiar și anii grei cu o secetă manifestată pe suprafețe întinse din țara noastră avem excedent de producție", continua Chesnoiu.

"Vreau să vă spun că noi nu importăm mai multe uleiuri decât exportăm. România importă în jur de 27-28 de mii de tone de ulei, dacă luam cazul anului 2021 și am exportat peste 130 de mii de tone. Asta pentru că producem suficient de multe semințe de floarea soarelui ca să ne acoperim necesarul de consum intern și de cealaltă parte o bună cantitate din această producție o procesăm și o vindem. Este drept ca totodată exportăm și semințe de floarea soarelui ca materie primă și aici este rolul statului să venim cu măsuri de stimulare a procesării", a mai declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la B1TV.

"România stă foarte bine cu anumite stocuri de produse. Stocurile statului sunt intangibile"

Despre stocurile de alimente și rezervele statului, Adrian Cheșnoiu ne asigură că "la anumite tipuri de produse România stă foarte bine din punct de vedere al stocurilor. Spre exemplu, la uleiul de floarea soarelui, avem stocuri de ulei garantate până la noua perioadă de producție. Stocurile statului sunt intangibile",  a mai adăugat ministrul Agriculturii.

FAO – Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură – a anunțat că prețurile produselor alimentare au atins în martie cele mai ridicate niveluri înregistrate vreodată (+ 12,6% față de februarie 2022 și +33, 6% față de martie 2021). Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel