În Delta Dunării sunt înregistrate în prezent 15 puncte de gastronomie locală

În Delta Dunării sunt înregistrate de către autorităţi în prezent 15 puncte gastronomice locale (PGL), fiind vorba de bucătari localnici care le oferă turiştilor doritori meniuri tradiţionale complete pe bază de peşte, al căror preţ este în medie de 50 de lei.

Înfiinţarea acestor PGL-uri a fost anunţată de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 în urmă cu aproape patru ani, însă funcţionarea lor a fost amânată din cauza unor probleme de ordin legal.

"Când discutăm despre PGL, legea nu a fost întotdeauna foarte clară. La un moment dat, după un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, am avut o situaţie prin care se impunea curs de bucătar. Fără a jigni pe nimeni, dar tanti Lenuţa care găteşte de 50 de ani în Caraorman sau Crişan nu ştiu dacă are nevoie de un asemenea curs ca să pună pe masă o saramură şi un borş de peşte", a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Deltei, Cătălin Ţibuleac.

El a mai spus că situaţia juridică a PGL-urilor s-a clarificat şi şi-a exprimat speranţa ca verificările acestora să aibă drept obiectiv principal îndrumarea proprietarilor şi prevenirea abaterilor de la lege.

"Când vorbim de Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV), într-un fel ar trebui să se deruleze un control la o pensiune sau un hotel şi altfel ar trebui abordat controlul la un PGL. Nu spun să închidem ochii, dar cred că activitatea ar trebui să se axeze mai mult pe îndrumare şi prevenire", a menţionat Ţibuleac.

La rândul să, directorul DSV, Mitică Tuchilă, a afirmat că instituţia pe care o conduce a înregistrat până în prezent 15 PGL.

"Oamenii care vor să înfiinţeze un PGL pot găsi îndrumări legislative atât pe site-ul nostru sau al autorităţii naţionale, cât şi la primării unde se găsesc ghidurile de înfiinţare a acestor puncte", a afirmat directorul DSV, Mitică Tuchilă.

Unii operatori turistici care oferă excursii de cel puţin patru ore în Deltă au inclus în traseul lor şi masa în PGL-uri din Mila 23 şi Letea.

"Masa se plăteşte separat şi costă 50 de lei de persoană. Meniul include o ciorbă de peşte, peşte prăjit, un desert şi apă şi vin din partea casei", a declarat Victor Machedon, unul din agenţii turistici care oferă excursii în Deltă.

Potrivit unui ordin emis în anul 2017 de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară în urma solicitărilor asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, bucătăriile locuinţelor incluse în circuitul turistic din Delta Dunării pot deveni puncte de gastronomie locală.

În cadrul acestor puncte trebuie să se prepare şi să se servească alimente numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, a căror stare de igienă şi sănătate este în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, iar produsele trebuie să provină din ferme proprii sau de la producători locali autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

În luna august a anului 2015, Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a inaugurat în apropiere de satul Mila 23 primul traseu de pescaturism din Delta Dunării care le propunea vizitatorilor participarea la câteva din activităţile de zi cu zi ale unui localnic, printre acestea numărându-se strângerea plaselor cu peşte şi prepararea unui borş de peşte pe malul Dunării sau în casele pescarilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel