În ”Duminica Orbului” românii sunt chemați la urne. Cum să faceți alegerea corectă

FOTO: DC News Sonia Baciu
FOTO: DC News Sonia Baciu

9 iunie, în calendarul creștin-ortodox, este ”Duminica Orbului”. Românii sunt așteptați la urne pentru alegerile europarlamentare și locale. 

Românii sunt chemați la urne pe 9 iunie, dată la care potrivit calendarului creștin-ortodox este ”Duminica Orbului din naștere”, a șasea duminică după Paște.

De altfel, primele alegeri din România, după Revoluția din 1989, au avut loc tot într-o astfel de ”duminică a orbului”. Pe 20 mai 1990, la alegerile prezidențiale, s-au prezentat la vot 14.826.616 de alegători din cei 17.200.722 înscriși pe listele electorale, adică 86,19%, iar numărul voturilor validate au fost de 14.378.693.

Dintre voturile validate, Ion Iliescu (Fondul Salvării Naționale) a obținut 85,07%, în timp ce Radu Câmpeanu (PNL) a luat numai 10,64%, ”podiumul” fiind ocupat de Ion Rațiu (PNȚCD), cu 4,29%.

Îndreptarul BOR pentru alegerile din 2024

Anul acesta România are patru serii de alegeri, primele fiind cele de duminică, europarlamentare și locale, urmate, în septembrie de cele două tururi ale prezidențialelor, respectiv în decembrie a celor parlamentare.

Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis la începutul anului un îndreptar pentru clerici și credincioși privind participarea la alegerile din 2024.

Cele 10 criterii orientative

În acest sens, pentru aprecierea candidaților la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale din acest an, sinodalii recomandă credincioșilor Bisericii noastre următoarele 10 criterii orientative:

1. manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității faţă de comunitate;

2. apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii;

3. respectul pentru persoana umană și promovarea culturii vieţii: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;

4. promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală;

5. apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;

6. diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României;

7. apărarea și promovarea patrimoniului cultural și spiritual național;

8. apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului și dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente și viitoare;

9. sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor și a diasporei române, precum și promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;

10. apărarea și promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern și intern.

Desigur, aceste criterii pot fi completate cu alte criterii utile pentru orientarea alegătorilor spre un vot corect, responsabil și folositor țării, se arată în îndreptarul aprobat prin hotărârea sinodală nr. 1731 din 29 februarie 2024, transmite Basilica.

Citește și:  Sondaj DC News pentru alegerile locale: Candidații care vor câștiga primăriile Iași, Constanța, Brașov, Bacău și Timișoara

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel