În Elveția, fiecare persoană devine un potențial donator după moarte.
Elveția votează pentru donarea implicită de organe. Astfel, fiecare persoană devine un potențial donator după moarte, cu excepția cazului în care aceasta se opune în mod expres atunci când este în viață, transmite Mediafax, citând The Guardian. Modificarea legislativă a fost aprobată de 60% dintre alegători în cadrul unui referendum.
În conformitate cu legile de acum, transplanturile sunt posibile doar dacă persoana decedată și-a dat consimțământul în timpul vieții. Deseori, dorințele acesteia sunt necunoscute și, în astfel de cazuri, decizia este lăsată la latitudinea rudelor care, în majoritatea cazurilor, optează împotriva donării de organe.
La sfârșitul anului 2021, peste 1.400 de pacienți erau în așteptarea unui transplant de organe în Elveția, o țară cu aproximativ 8,6 milioane de locuitori. Anul trecut, 166 de persoane decedate și-au donat organele în Elveția, iar un total de 484 de organe au fost transplantate. Însă 72 de persoane au murit în 2021 în timp ce așteptau pe liste pentru transplantul de organe, potrivit organizației Swisstransplant.
„Publicul a arătat că este pregătit să le dea o șansă persoanelor aflate pe lista de așteptare", a declarat directorul Swisstransplant, Franz Immer.
În încercarea de a reduce lista de așteptare, guvernul și parlamentul au vrut să schimbe legea către un model de „consimțământ implicit", adoptat deja într-o serie de alte țări europene. Conform acestui sistem, persoanele care nu doresc să devină donatori de organe după moarte trebuie să spună explicit acest lucru.
Cei care nu și-au exprimat clar dorința ar fi implicit de acord. Cu toate acestea, rudele ar avea în continuare posibilitatea de a refuza dacă știu sau bănuiesc că persoana în cauză ar fi ales să nu doneze un organ. În cazurile în care nu pot fi contactate rudele, nu se poate preleva niciun organ.
Normele s-ar aplica numai persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste. Condițiile medicale pentru donare rămân aceleași: numai persoanele care mor în unitatea de terapie intensivă a unui spital își pot dona organele, iar moartea trebuie să fie confirmată de doi medici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu