În Fâșia Gaza se operează pe viu. O fetiță urlă ”mami, mami” în timp ce-i este cusută rana de la cap, fără anestezic. Au fost efectuate inclusiv operații de cezariană

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Fetița plângea de durere și țipa „Mami, mami”, în timp ce asistenta i-a cusut rana fără să folosească niciun anestezic, pentru că niciunul nu era disponibil în acel moment la Spitalul Al Shifa din orașul Gaza. Asta se întâmplă în Fâșia Gaza după războiul pornit de Hamas în 7 octombrie, când a atacat civilii din Israel, măcelărind peste o mie de persoane. 

Momentul cu fetița cusută pe viu a fost unul dintre cele mai dure pe care și le-a amintit asistentul Abu Emad Hassanein, când a descris lupta de a face față unui flux fără precedent de răniți și a lipsei de medicamente pentru ameliorarea durerii, de când a început războiul din Gaza, în urmă cu o lună.

„Uneori le dăm tifon steril (pentru a mușca) pentru a reduce durerea”, a spus Hassanein.

„Știm că durerea pe care o simt este mai mult decât și-ar imagina cineva, dincolo de ceea ce ar rezista cineva de vârsta lor”, a spus el, referindu-se la copii precum fata cu rana la cap.

Ajuns la Al Shifa pentru schimbarea pansamentului și aplicarea dezinfectantului pe o rană de pe spate cauzată de un atac aerian, Nemer Abu Thair, un bărbat de vârstă mijlocie, a spus că nu i s-a dat niciun analgezic când rana a fost inițial cusută.

„Am tot recitat Coranul până au terminat”, a spus el, pentru Reuters. 

Ziua neagră de 7 octombrie, când a început totul

Israelul spune că Hamas a ucis, în 7 octombrie, 1.400 de oameni și a răpit 240, în cea mai neagră zi de măcel din istoria Israelului.

Israelul a răspuns printr-un atac aerian, maritim și terestru asupra enclavei dens populate, controlate de Hamas, despre care oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că a ucis peste 10.800 de palestinieni.

Mohammad Abu Selmeyah, directorul Spitalului Al Shifa, a spus că atunci când un număr foarte mare de persoane rănite au fost aduse în același timp, nu a mai fost de ales decât să se ocupe de ei pe podea, fără medicamentele adecvate durerii. „Dacă am fi așteptat să-i operam unul câte unul, am fi pierdut mulți dintre răniți”, a spus Abu Selmeyah.

„Am fost forțați să operăm pe podea și fără anestezie, sau să folosim anestezie simplă sau analgezice slabe pentru a salva vieți”, a spus el.

Procedurile care au fost efectuate de personalul de la Al Shifa în astfel de circumstanțe au inclus amputarea membrelor și a degetelor, coaserea rănilor grave și tratarea arsurilor, a spus Abu Selmeyah, fără a detalia.

”Fie pacientul suferă de durere, fie își pierde viața"

"Este dureros pentru echipa medicală. Nu este simplu. Fie pacientul suferă de durere, fie își pierde viața", a spus el.

Israelul a spus că explozia de la Spitalul Arab Al Ahli a fost cauzată de o lansare eșuată a rachetei de către gruparea militantă Jihadul Islamic Palestinian. Jihadul Islamic Palestinian și Hamas au dat vina pe un atac aerian israelian.

Aliatul Israelului, Statele Unite ale Americii, au declarat că în urma unei evaluări proprii a informațiilor au susținut explicația Israelului.

La Spitalul Nasser din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, directorul dr. Mohammad Zaqout a spus că a existat o perioadă la începutul războiului în care rezervele de anestezice au fost epuizate complet, până când camioanele de ajutor au avut permisiunea să intre.

„Unele proceduri au fost efectuate fără anestezie, inclusiv operații prin cezariană la femei și am fost, de asemenea, forțați să operăm unele arsuri și în acest fel”, a spus Zaqout.

El a spus că personalul a făcut tot posibilul pentru a atenua durerea pacienților cu alte medicamente mai slabe, dar acest lucru a fost ineficient.

„Aceasta nu este soluția ideală pentru un pacient din sala de operație, pe care dorim să-l operam cu anestezie completă”, a spus el.

În primele 12 zile de război, nu a fost permis niciun ajutor în Gaza. Pe 21 octombrie, un prim convoi de camioane de ajutor a intrat prin trecerea Rafah de la granița fâșiei cu Egiptul. De atunci, mai multe convoaie au intrat, dar Organizația Națiunilor Unite și grupurile internaționale de ajutor spun că ajutorul oferit nu este nici pe departe de amploarea necesară pentru a atenua o catastrofă umanitară.

Zaqout a adăugat că, în timp ce deficitul de anestezie a fost atenuat în propriul spital datorită livrărilor de ajutoare, au existat încă lipsuri severe la Al Shifa și la Spitalul Indonezian, ambele fiind în zona puternic bombardată de la nord de fâșie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel