Federația Rusă se află într-un moment dificil în războiul din Ucraina. La aproape 7 luni de la invadarea brutală și neprovocată a Ucrainei, forțele ruse au pierdut inițiativa militară și se retrag în masă din regiuni strategice.
În prezent cea mai dificilă situație pentru Rusia e în regiunea Harkov, unde ca urmarea a contraofensivei ucrainene a fost nevoită să se retragă din orașe strategice precum Izium sau Kupiank, pe care le-au cucerit la începutul invaziei după asedii îndelungate și cu pierderi uriașe financiare și umane.
În acest context toți ochii sunt pe China și pe cum se va poziționa marea putere care încearcă să facă un joc echilibrat, în sensul în care își manifestă sprijinul pentru Rusia, dar nu dorește să-și pericliteze relațiile economice cu lumea liberă occidentală.
Subiectul a fost abordat și în cadrul emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic” difuzată săptămânal de www.DefenseRomania.ro.
Doru Frunzulică, președinte al Asociaţiei George C. Marshall în România, fost europarlamentar și fost secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, a analizat întrevederea dintre președinții Xi Jinping și Vladimir Putin în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai.
Acesta spune că pentru China o înfrângere rusă în Ucraina ar fi o problemă, dar chinezii au o strategie pe termen lung prin care doresc să depășească SUA. Doru Frunzulică arată însă că relația economică dintre Occident și China e extrem de strânsă și interdependentă.
„Vă aduceți aminte că înainte de începerea invaziei au fost Jocurile Olimpice și s-au întâlnit declarând un „parteneriat fără limite” între China și Federația Rusă. Cred că și pentru China ar fi o problemă dacă Rusia va fi înfrântă în acest război. Probabil vor apărarea în perioada următoare mișcări strategice pe această tablă de șah deoarece nu cred că China va permite ca Rusia să fie înfrântă într-un mod decisiv.
China își urmărește propriul interes mereu, ei au o strategie pe termen foarte lung de timp. Obiectivul lor e clar, doresc să ajungă la o hegemonie în care să detroneze Statele Unite ale Americii, iar acest lucru e un pericol. În același timp China e foarte legată de SUA și UE mai ales prin comerț și investiții. Peste 70% din produsele lor merg spre UE și SUA”, a precizat Doru Frunzulică, care a adăugat că ar fi dezastruos pentru toată lumea dacă s-ar ajunge la sancțiuni între Occident și China în cazul în care Beijingul s-ar implica în războiul din Ucraina și ar ajuta militar Rusia.
„E o interdependență între China și statele UE, dar chiar și cu SUA. Iar China e într-un progres extraordinar din punct de vedere tehnologic. Marea bătălie pentru dominația tehnologică se va purta până în 2030 între China și SUA pe trei componente: Microcipuri, tehnologie 5G și inteligență artificială”, a conchis Doru Frunzulică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu