Care ar fi explicația?
O observație de-a dreptul fascinantă a fost semnalată de Sorin Bordean pe grupul de Facebook „Bucureştiul de Altădată”. În filmul „Buletin de Bucureşti” din 1982, realizat în perioada comunistă, la minutul 1:23:17, apare un detaliu neașteptat: un bărbat poartă o pungă cu sigla Carrefour! Această descoperire stârnește curiozitate, având în vedere contextul istoric al epocii respective.
Deși Carrefour, gigantul european în retail, a fost înființat în 1958, retailerul nu a intrat pe piața românească decât în 2001, când a deschis primul său supermarket în București. Prin urmare, prezența unei pungi cu sigla Carrefour în filmul din 1982 pare, la prima vedere, imposibilă.
Sigla Carrefour, celebrul semn în culorile roșu și albastru cu săgeata orientată spre dreapta, a fost introdusă în 1966, suferind doar câteva modificări în 2009. Aceste informații pot fi confirmate pe site-uri specializate în istoria logo-urilor, cum ar fi logos.fandom.com.
Comentatorii de pe Facebook au avansat mai multe teorii pentru a explica această ciudățenie
- Punga ar putea proveni dintr-o țară unde Carrefour era deja prezent, explicând astfel apariția sa în filmul românesc.
- Unele sugestii indică posibilitatea ca pungi cu sigla Carrefour să fi fost produse în România în perioada comunistă, deși calitatea imprimării era scăzută și acestea erau considerate un semn de prestigiu.
- Alte teorii sugerează că sigla ar putea semăna cu cea a magazinului Bucur Obor, deși această ipoteză pare mai puțin plauzibilă.
- Călătorie în timp: Unele speculații amuzante sugerează că prezența acestei pungi ar putea fi o dovadă a unei „călătorii în timp” surprinse de camera de filmat așa cum s-a mai dezbătut, cu ani în urmă, prezența unui așa-zis telefon mobil într-unul dintre filmele lui Charlie Chaplin.
Se pare că există o scenă controversată într-un film al lui Charlie Chaplin care a stârnit discuții despre posibilitatea călătoriilor în timp. În filmul său „The Circus” (1928) există o scenă în care un personaj feminin, care apare pe fundal, pare să folosească un obiect ce seamănă cu un telefon mobil. Această imagine a fost observată de unii spectatori și a generat speculații despre „călătoria în timp” și tehnologia avansată în filmele din epoca respectivă. Această observație a generat discuții și teorii amuzante, dar și o reexaminare a detaliilor din filmele clasice.
Misterul a fost, se pare, elucidat: se crede că dispozitivul din mâna femeii ar fi fost, de fapt, un radio de buzunar sau un sistem de recepție din vremea respectivă. Cele mai multe teorii duc înspre radio. La începutul anilor 1900 oamenii obișnuiau să meargă pe stradă și să asculte radio care aveau antene destul de lungi. Mulți le duceau până aproape de față sau de ureche pentru a auzi mai bine, ca și în filmarea de mai sus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu