"În Germania am rupt o discotecă în două"- Interviu cu un circar

555924_3320402409972_2030040652_n
555924_3320402409972_2030040652_n

Ioan Strîmbeanu a fost plecat cu circul de la 18 ani. A lucrat la trupa de săltători la basculă și a avut spectacole prin toată Europa. Acum, la 41 de ani, s-a horărât să renunțe la acest mod de viață.

Reporter: Cum ați ajuns să lucrați la circ?

Ioan Strîmbeanu: Mi-a plăcut circul de când sunt mic, mă duceam mereu la spectacole. De la 16 ani m-am apucat de fotbal și am ajuns să cunosc o grămadă de sportivi. M-am împrietenit cu niște gimnaști și m-au învățat să facem nebunii, săreau, eu îi prindeam. În clasa aXll-a am primit o propunere să plec în Rusia cu un contract, dar am refuzat, trebuia să-mi dau bac-ul. Dar tot am plecat după ce am scăpat cu Circul Globus, însă în Franța.

Rep.: Ce făceați mai exact în timpul spectacolelor?

I.S.: Lucram la basculă. Prindeam gagicile pe umeri, ele săreau uneori și până la nivelul unui bloc de patru etaje fără centură de siguranță. În funcție de număr, îmi țineam și colegii, ca fetele să sară pe umerii lor. La început am fost și clovn, am lucrat și pe cai.

Rep: Ați luat vreodată steroizi?

I.S.: Nu, n-aveam cum. Aminoacizi doar. Steroizii te umflă, iar când nu-i mai iei, se duce tot. Tot ce vezi e făcut prin muncă. Nu e ușor să ții atâția oameni în spate.

Rep.: Toți colegii dvs. sunt foști sportivi?

I.S.: Majoritatea, da. Dacă n-ai la bază gimnastica, e foarte greu să te descurci în circ. Bine, mai sunt și culturiștii, halterofilii, cei de la sărituri în apă – ăștia sunt mai buni decât gimnaștii la sărituri, au o mai bună orientare în spațiu. Am mai lucrat și cu niște cascadori din Buftea care făceau acrobații pe cai. Dacă n-ai făcut sport, e complicat. Poate doar dacă te-ai născut aici și ai fost învățat de mic.

Rep.: Ați avut și accidente?

I.S.: Se mai întâmplă să ai întinderi, luxații. Dar în alea 10 minute cât durează spectacolul te concentrezi să iasă totul bine. Lumea nu vine să te vadă pe tine cum cazi și te ridici. Vine să vadă spectacol. D-asta dintre cele 20-30 de persoane care vin la preselecție sunt aleși cei mai buni. Pot să spun că în timpul numărului mai mult efort psihic depui decât fizic. Vrei să iasă totul bine, să fie perfect.

Rep.: Prin ce țări ați fost cu circul?

I.S.: Am fost prin Franța, Germania, Danemarca, Finlanda, Elveția, Suedia, Spania, Olanda, Belgia, Polonia. Acasă mai ajungeam doar doua-trei săptămâni pe an. În rest, stăteam în câte o țară câte șase, nouă luni, un an, depinde de cât dura contractul. Așa am învățat cinci limbi străine: franceză, engleză, italiană, spaniolă și germană, iar franceza și italiana pot să spun că le cunosc la perfecție.

Rep.: Cam cât câștigați după un spectacol?

I.S.: Aproximativ 600 de euro pe un spectacol. Bine, asta în ultimul timp. La început câștigam 300 de mărci, dar cu cât devii mai cunoscut, prețul iți crește. Am câștigat și ”Clovnul de Aur” de la Monte Carlo. Când se vorbește despre tine, lumea vrea să te vadă. În Germania aveam două spectacole pe zi și erau 5000 de locuri. Se vindeau toate biletele.

Rep.: Munca pe care v-ați ales-o v-a împiedicat să vă formați o familie?

I.S.: Da, a fost complicat. Am mai avut relații, dar fetele n-au intrat în circ. Au venit în vacanță, au văzut cum e și au plecat. Oricum, e destul de greu să le găsești ceva de făcut. În plus, noi suntem pe drumuri tot timpul. Nu merge niciodată o relație la distanță dacă nu ești lângă persoană ca să o cunoști. Noi locuim în rulote. Am învățat să-mi fac singur de mâncare, să fac curat, să spăl. Plus că uneori mai dai și peste niște condiții mai rele: de exemplu, am suportat o iarnă în Olanda la Utrecht cu nopți de -25 de grade. De la 12 noaptea până la 6 dimineața nu aveam curent și stăteam înfofolit și cântam până ce auzeam că pornește aeroterma. Mă trezeam apoi în ditamai căldura.

Rep.: Cum vi se par femeile din restul Europei?

I.S.: Mie unguroaicele mi se par cele mai frumoase. Sunt cochete, îngrijite. Iar suedezele sunt cele mai naturale. E adevărat ce se spune despre românce că sunt foarte frumoase, dar sunt materialiste. În afară, dacă o fată frumoasă te place, iese cu tine, se distrează, poate vă petreceți și noaptea amândoi, iar dacă e ok, rămâneți împreună. Româncele se uită mai întâi la ceas, să vadă ce mașină ai și apoi treci testul.

Rep.: Vă grăbiți?

I.S.: Nu, spui asta probabil petru că mă tot uit la ceas. E un tic. Cand eram plecat îmi calculam timpul astfel încât să ajung întotdeauna ca să intru în spectacol. La fel și când dormeam. Nu deschideam bine ochii, că și eram cu ei pe ceas. Toată lumea care nu mă cunoaște are impresia că mă grăbesc.

Rep.: Oamenii văd din afară viața de circ ca fiind interesantă. Așa se vede și din interior?

I.S.: Ești plecat tot timpul și vezi lumea, e interesant, evident. Am cunoscut oameni ca Alain Delon, David Copperfield, Michael Schumacher; nu știu dacă aș fi ajuns să-i întâlnesc dacă nu făceam parte din circ. Și când umbli mult, ți se întâmplă o grămadă de lucruri. Ăștia din circ sunt niște nebuni. În Germania am rupt o discotecă în două. S-a dus un prieten și s-au luat unii skinhead de el. I-au luat geaca și i-au dat foc. Așa că ne-am dus toți din trupă peste ei și i-am luat la bătaie. Gagica de la cai dădea cu biciu în ei. A venit și poliția, i-am bătut și pe ei. Neonaziștii ăștia ziceau că vin ei peste noi să ne arate cine sunt... I-am așteptat pregătiți, dar n-au mai venit. Am făcut o grămadă de nebunii cu cirul.

Rep.: Vă pare rău că nu ați făcut altceva?

I.S.: Nu, am avut posibilitatea să mă ocup și de altceva, dar am ales să fac ce-mi place. Prin 2004 sau 2005 am câștigat un concurs de streptease în Japonia. Am fost la preselecție și am făcut  salturi, flic-flac-uri, i-am înnebunit p-aia. Dar am ales să rămân tot cu circul. Bine, ce-i drept, câștigam și mai bine.

Rep.: Și atunci ce v-a făcut să renunțați?

I.S.: Din cauza vârstei în principiu. La un moment dat nu mai poți să faci performanță și nu mai are rost. În plus, e timpul să îmi fac și eu o familie, trebuie să-i găsesc o mămică lui Soni (privește către cățelul lui, un shar pei albastru, și îl mângâie pe cap, iar câinele drept recompensă îi linge mâna și toarce).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel