O femeie a rămas blocată cu capul în jos între stânci 7 ore pentru că a încercat să își recupereze telefonul.
O femeie care a încercat să își recupereze telefonul dintre niște bolovani din Valea Hunter din Australia a rămas blocată cu capul în jos timp de șapte ore înainte de a fi salvată la începutul acestei luni.
Doar tălpile goale ale picioarelor femeii pot fi văzute în fotografiile incidentului postate luni pe rețelele sociale de către serviciul de ambulanță din New South Wales (NSW).
Femeia se plimba cu mai mulți prieteni pe o proprietate privată din Laguna, un oraș din Valea Hunter, la aproximativ 120 de kilometri de Sydney, când i-a căzut telefonul.
În timp ce încerca să îl recupereze, a alunecat cu fața înainte într-o crăpătură de 3 metri între doi bolovani mari, atât de adâncă încât prietenii ei nu au putut ajunge la ea. Numele femeii nu a fost comunicat oficial de serviciile de salvare, dar poliția din NSW a declarat că aceasta avea 23 de ani.
Peter Watts, paramedic specialist în salvare de la NSW Ambulance, a declarat că în zonă nu era semnal la telefon, astfel că prietenii ei au fost nevoiți să plece pentru a suna după ajutor.
El a fost printre primii la fața locului în dimineața zilei de 12 octombrie.
„Gândul meu inițial a fost, cum o vom scoate de aici? Pentru că nu am mai întâlnit așa ceva”, a declarat el pentru CNN.
„În cadrul instruirii noastre de salvare am acoperit unele operațiuni de salvare a șanțurilor, de salvare în spații închise și de salvare verticală, iar acesta a fost un fel de amalgam al tuturor acestor lucruri în cadrul unei singure sarcini”, a mai spus Watts.
Când Watts și ceilalți au ajuns, tot ce au putut vedea au fost picioarele femeii între un spațiu de 10 centimetri.
Zona în care a căzut se afla la aproximativ 50 de metri pe o potecă de tufișuri cu vegetație abundentă, inaccesibilă chiar și cu vehicule off-road.
„Ne-am pus cu toții mintea la contribuție și am stabilit că singura modalitate de a o scoate este pe verticală, ceea ce înseamnă că trebuie să îndepărtăm aceste stânci”, a declarat Watts.
În următoarele șapte ore, poliția, ambulanța, pompierii și echipele de salvare voluntare au lucrat pentru a o elibera.
Salvatorii au sfătuit-o să stea nemișcată - erau îngrijorați că, dacă se mișcă, ar putea aluneca mai adânc în gaură, ceea ce ar face și mai greu să ajungă la ea.
Era deja destul de dificil să îndepărtezi rocile din jur, fără să mai trebuiască să sapi și mai adânc.
„Eram îngrijorați că de fiecare dată când mișcăm o piatră, dacă aceasta cade în direcția greșită, va cădea peste ea”, a spus Watts.
Șase bolovani mari au trebuit să fie îndepărtați înainte ca salvatorii să se poată apropia suficient pentru a-i atinge fizic picioarele, a spus el.
„A fost atât de calmă și liniștită în tot acest timp. Am fost foarte impresionat. Eu aș fi fost frenetic. Ea nu a fost deloc panicată”, a spus Watts.
Cu toate acestea, în anumite momente, părea să devină tăcută, a spus el.
Erau îngrijorați de faptul că a stat cu capul în jos atât de mult timp și că ar putea suferi de efectele presiunii excesive asupra membrelor sale.
A fost nevoie de câteva ore până când a fost îndepărtată suficientă stâncă pentru ca salvatorii să aibă acces mai întâi la un picior, apoi la celălalt.
Ultimul bolovan rămas - care cântărește aproximativ 500 de kilograme - s-a dovedit dificil de mutat, a spus Watts.
„Am folosit un troliu pentru a-l scoate. Am folosit lemne de o parte și de alta a acestuia pentru a-l împiedica să se balanseze sau să se rostogolească peste acel mic spațiu de 10 centimetri până când l-am îndepărtat bine”, a spus Watts.
Apoi au început să îi miște corpul pentru a o scoate din gaură.
„Partea pe care a alunecat nu mergea drept în jos, așa că nu am putut să o tragem drept în sus”, a spus Watts.
A trebuit să formeze un „S”, cu picioarele într-o parte, apoi în cealaltă.
„Odată ce i-am scos șoldurile, a trebuit să-i mutăm picioarele înapoi în partea stângă pentru a-i scoate umărul. Așadar, a fost o manevră dificilă pentru a o scoate din acea mică crăpătură”, a mai spus paramedicul
Odată eliberată, în jurul orei 16:30 în acea zi, Watts a spus că a fost „100% ușurată”.
„Era obosită și destul de amețită. Tot sângele îi era în cap, iar în picioare nu mai avea nimic, așa că nu putea sta în picioare, nu prea putea merge în acel moment”, a spus el.
În mod miraculos, ea a scăpat doar cu zgârieturi minore și vânătăi.
Femeia a fost dusă la spital pentru observație. Telefonul ei, însă, rămâne prins între stânci.
Captură de ecran / Foto: Facebook NSW Ambulance
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu