Ţi-e somn dar eşti la birou? Nicio problemă! Poţi trage un pui de somn chiar acolo, într-o cutie special concepută. Singurul inconvenient... va trebui să dormi în picioare.
Două companii japoneze s-au asociat pentru a produce „cutii de dormit pe verticală”, care – susțin conducerile firmelor – vor ajuta la rezolvarea faimoasei probleme de suprasolicitare din țara asiatică. Specialiștii în mobilă de la Itoki Corporation, cu sediul în Tokyo, și cei de la Koyoju Gohan, un furnizor de placaj din Hokkaido, au semnat recent un acord de licență pentru a începe producția unei invenții cu aspect bizar, despre care susțin că va rezolva fenomenul de suprasolicitare din birourile din Japonia, scrie Incredibilia. Practic, este vorba de o capsulă verticală din lemn în care utilizatorii vor putea intra și pe care o vor folosi ca spațiu privat pentru a dormi în picioare. Poate suna ca o glumă proastă, dar acesta este un produs real care se pregătește să fie introdus în birourile japoneze în viitorul apropiat. Având în vedere că muncitorii petrec atât de mult timp la serviciu, unii se bucură de acele minute de somn atât de necesare oriunde pot, în băile angajatorilor, în tren, în timpul navetei, sau chiar la birou. „În Japonia, sunt mulți oameni care se închid în baie pentru o vreme, ceea ce nu cred că este sănătos. Este mai bine să dormi într-un loc confortabil. Cred că mulți japonezi au tendința să lucreze continuu, fără pauze. Sperăm că firmele pot folosi acest lucru ca o abordare mai flexibilă a odihnei”, a declarat recent Saeko Kawashima, director de comunicare la Itoki, într-un interviu pentru Bloomberg.
Cutiile de dormit, care au fost comparate cu boilere de apă de dimensiuni umane sau cu dispozitive de bronzat verticale, sunt promovate ca „sprijin confortabil pentru cap, genunchi și spate, permițând utilizatorilor să se bucure de siestă fără teama de a cădea”. Prețul și disponibilitatea nu au fost încă anunțate, dar Kawashima a declarat că firma sa speră ca aceste cutii de dormit să stimuleze productivitatea angajaților, promovând în același timp o cultură de lucru sănătoasă.
Probabil cea mai frecventă cauză a oboselii la locul de muncă este privarea de somn. Doar fiecare a doua persoană se bucură în mod regulat de un somn de calitate și suficient de lung. În timp ce în 1942 adulții dormeau în medie 8 ore în fiecare noapte, acum găsim în medie 6,8 ore de somn pe zi. Potrivit multor experți, ar trebui să dormim cel puțin 7-9 ore pe zi. Dar un somn lung nu este suficient (a dormi prea mult poate fi chiar dăunător). La fel de importantă este și calitatea somnului. Acest lucru poate fi perturbat, de exemplu, de prea multă lumină în dormitor, zgomot nedorit, stres sau probleme de sănătate - cum ar fi apneea de somn, care afectează în prezent până la un sfert din populația țărilor dezvoltate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu