În loc de Carul Mare, vom vedea constelaţii de... sateliţi. Avertisment: E mai rău decât ne-am fi aşteptat. Şi avansează repede

Fotografie creată de Felix Mittermeier, de la Pexels
Fotografie creată de Felix Mittermeier, de la Pexels

Oamenii nu se vor mai putea bucura de aceeaşi privelişte pe cerul nopţii, avertizează specialiştii. Totul din cauza numărului tot mai mare de sateliţi de pe orbită. 

Publicitate

"Pentru prima dată în istorie, nu vom mai avea acces la cerul nopţii în acelaşi mod ca până acum", a declarat Samantha Lawler, profesor de astronomie la Universitatea Regina, din Canada. 

Lawler spune că din 2017 până acum, numărul sateliţilor a crescut de la 1000 la 5000, dar şi că situaţia se va înrăutăţi. 

"E mai rău decât m-am aşteptat. Şi situaţia se schimbă rapid, va deveni şi mai rea", a mai spus aceasta, citată de CNN. Conform unui studiu realizat de ea, în 10 ani un punct din fiecare 15 observate cu ochiul liber pe cer va fi, de fapt, un satelit, nu o stea. 

"Gândiţi-vă că sunt cam 4000 de stele pe care le putem vedea cu ochiul liber. Dacă 200 dintre ele se mişcă, e un cer complet diferit. E ca la maşini. Când au apărut, fugeai repede la şosea să vezi cum trece o maşină. Acum locuieşti lângă o autostradă. Astfel de lucruri se întâmplă şi cu sateliţii", a completat Lawler. 

Zumzetul misterios al Universului. Cercetătorii au detectat un indiciu al provenienței acestuia

De când oamenii de știință au făcut prima detectare a undelor gravitaționale din Univers, de la o pereche de găuri negre care s-au ciocnit în 2015, au crescut dovezi că Universul ar trebui să fie plin de astfel de unde. Fiecare eveniment masiv, fiecare gaură neagră sau fuziune de stele neutronice, fiecare supernovă, ar trebui să trimită unde gravitaționale în spațiu-timp.

Efectul combinat al tuturor acestor unde ar fi acela de a crea un zumzet slab, de fundal, care pătrunde în întregul Univers. Acest fundal de unde gravitaționale este descris a fi slab și foarte greu de detectat. Cu toate acestea, în urmă cu un an, oamenii de știință în colaborarea internațională NanoGRAV au spus că este posibil să fi făcut acest lucru.

Acum, de la consorțiul International Pulsar Timing Array (IPTA) au apărut noi dovezi provizorii că este posibil să fi detectat zumzetul. Dacă se confirmă, aceasta va fi într-adevăr o descoperire foarte mare.

„Acesta este un semnal foarte interesant! Deși nu avem încă dovezi definitive, este posibil să începem să detectăm un fundal al undelor gravitaționale” a spus astrofizicianul Siyuan Chen de la Observatorul din Paris și CNRS din Franța.

Semnalul provine din observațiile unui tip de stele moarte numite pulsar. Acestea sunt stele neutronice care sunt orientate în așa fel încât emit fascicule de unde radio de la polii lor în timp ce se rotesc la viteze comparabile cu cele ale unui blender de bucătărie. Aceste emisii sunt cronometrate incredibil de precis, ceea ce înseamnă că pulsarii sunt posibil cele mai interesante stele din Univers pentru știință. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel