Berlinul vrea să înlocuiască jumătate din importurile sale din Rusia cu GNL până în 2023.
194 de zile au fost suficiente pentru ca Germania să se doteze rapid cu primul său terminal de import de gaz natural lichefiat (GNL) fără a trece prin alte porturi europene. Și astfel începe să reducă dependența periculoasă de gazoductele rusești. Uzina a fost inaugurată la Wilhelmshaven, în Saxonia Inferioară, și va primi deja primul transport de GNL între decembrie și ianuarie.
Sigur de livrările sale din Rusia datorită relației strânse cu Gazprom și dublarea așteptată (sărită ulterior) a gazoductului Nord Stream, Berlinul nu s-a gândit niciodată să se doteze cu terminale pentru a primi GNL, spre deosebire de vecinii săi precum Franța, Belgia și Olanda.
Războiula determinat executivul german să găsească o soluție la aceasă problemă: planul prevede construirea a 5 infrastructuri care servesc pentru a găzdui terminale plutitoare, adică nave care pot încărca și regazifica gazul lichefiat direct la bord.
Prima navă de acest tip va fi Hoegh Esperanza, care arborează pavilion norvegian: cu peste 280 de metri lungime și 46 de metri lățime, acest tanc GNL a fost construit în 2018 și poate regazeifica un minim de 5 miliarde de metri cubi de GNL pe an, cu un capacitate maximă de 7,5 miliarde de metri cubi. Va injecta gaz în rețeaua germană de gaze printr-o conductă de gaz cu o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi, scrie Europa Today.
Încă trei terminale plutitoare sunt în prezent în faza de planificare și construcție: la Stade, Brunsbuttel și Lubmin. La mijlocul lunii octombrie, guvernul federal a semnat și un contract pentru un al cincilea terminal GNL, care urmează să fie construit tot la Wilhelmshaven. Datorită acestor terminale plutitoare, care ar trebui să fie toate gata până la sfârșitul anului 2023, Guvernul german speră să înlocuiască 50 până la 60% din gazul rusesc cu GNL încă din 2023.
Citește și:
Din 2021, în Germania a fost introdusă taxa climatică pe CO2 pentru încălzirea cu petrol sau gaze naturale care, în prezent, este plătită în totalitate de chiriași. De anul viitor, această măsură va fi modificată, proprietarii fiind obligați să preia până la 95% din costul taxei. Această decizie variază în funcție de eficiența energetică a imobilului închiriat, conform ziarulromânesc.de.
Taxa a fost aplicată pentru a veni în întâmpinarea reducerii emisiilor de dioxid de carbon dăunătoare climei. Germanii chiriași plătesc integral această taxă în acest moment, dar începând din 2023 proprietarii vor trebui să contribuie, pentru că ei sunt cei care trebuie să asigure eficiența energetică a clădirii.
Parlamentul federal unicameral al Germaniei, Bundenstag, a adoptat o inițiativă legislativă referitoare la această situație. Potrivit cerințelor Ordonanței care privește costurile de încălzire, costurile prețului CO2 plătite de chiriași îi incurajează pe aceștia să modereze modul în care încălzesc locuința, dar nu îi încurajează pe proprietari să eficientizeze imobilele din punct de vedere energetic. În această privință se lucrează la un plan pentru a veni cu contramăsuri, prin intermediul unei noi legi.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News