Prin sistemul electoral aplicat încă din 2008, chiar dacă Uniunea Social Liberală nu ia peste 60% din votul popular, alianța condusă de Victor Ponta și Crin Antonescu va obține peste două treimi în Parlament.
Algoritmul descris în articolul 49 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, se bazează pe metoda “D’Hondt”, cea mai cunoscută metoda de distribuire a mandatelor, elaborată de juristul și matematicianul belgian Victor D’Hondt în 1878 și utilizată încă din 1899, prin care sunt favorizate, la redistribuire, partidele care acumulează un număr mai mare de voturi. Datorită hibridului electoral inventat în 2008, ne aflăm în situația în care un număr mare din mandatele rezultate în urma procesului de redistribuire sunt alocate prin suplimentarea numărului de locuri în cele două Camere.
Rezultate finale estimate dau USL-53%, iar ARD numai 21 de procente.
Blogul lui Turambar, cunoscut pentru predicțiile sociologice exacte, analizează rezultatele sondajului CCSB și face primele estimări ale rezultatului final. Astfel, se observă că USL scade cu aproximativ 2 puncte procentuale pe val de sondare (adică la fiecare 2 ore), iar ARD crește cu 1 punct pe val. În acest ritm, vom avea o participare de 40% și un scor final al USL de 55%, în vreme ce ARD va depăși 20 de procente, dar nu va trece de 21%. Este posibil ca UDMR să nu intre în Parlament decât prin aplicarea regulei 6/3, adică șase deputați și trei senatori, întrucât se va plasa sub 5 procente, dacă electoratul PPMT are un comportament de vot similar electoratului lui Traian Băsescu, care crește spre orele serii.
Iată rezultatele valului trei (ora 14,30) , la nivel național:
CAMERA DEPUTAȚILOR USL 61; ARD 17 ; PP-DD 12 ;UDMR 5; PRM 1; PER 1; PPMT 1; Altul 0; Minoritati 3
SENAT USL 63; ARD 17; PP-DD 13; UDMR 5; PRM 1; PER 1; PPMT 1; Altul 0
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu