În numele crizei

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Olanda şi Finlanda resping aderarea României la Schengen, prin încălcarea gravă a unui tratat internaţional. Ţiganii cetăţeni români din Franţa sunt expulzaţi doar fiindcă sunt ţigani. Grecii ajung să fie mai stigmatizaţi decât au fost naziştii în al doilea Război Mondial, doar fiindcă problemele lor pot afecta câteva state europene mari. În Spania, în Italia, în Franţa, în Marea Britanie se fac demonstraţii împotriva a tot şi a toate.

Violenţele sunt la ordinea zilei. Avem încă proaspătă în minte imaginea Londrei în flăcări. În cele mai avansate ţări ale lumii regimurile devin tot mai autoritare iar cetăţenii sunt tot mai timoraţi. Cel mai sofisticat instrument inventat de capitalism pentru supunerea indivizilor – cardul de credit - ajunge să provoace răni grave celor ce-l folosesc. Totul se face în numele crizei sau mai bine spus al ieşirii din criză. Al Queda, după atacurile de la 11 septembrie, nu a reuşit să provoace nici pe departe atâta teamă în lumea occidentală cât provoacă o simplă veste proastă de pe Wall Street. America tipăreşte astăzi mai multe bacnote decât ziare. Europa Unită a pocnit pe la toate încheieturile. China anunţă că nu poate răscumpăra Spania, Italia sau Portugalia, dar se va concentra pe Asia. Putin se aşează la putere în Kremlin pentru o durată mai îndelungată decât Petru cel Mare. Lumea Arabă e mai haotica ca oricând.

Ministrul polonez de interne – Varşovia deţine preşedinţia UE pentru 6 luni – evocă posibilitatea izbucnirii de războaie civile în Europa.

Criza mondială va conduce în perioada imediat următoare la o încălcare gravă a drepturilor democratice – nu doar în România, ci şi în alte state europene; la asuprirea minorităţilor – ţigani, români, greci, africani, asiatici; la încălcarea tratatelor internaţionale – vezi Schengen-ul sau atitudinea Vestului faţă de masacrele din Siria.

Este vremea marilor transformari în care unele state se vor prăbuşi, iar altele se vor ridica. Criza va modifica reguli, abordări, va provoca evenimente, dar va crea şi oportunităţi. Este şansa istorică a unor popoare să ardă etapele de dezvoltare şi neşansa altora de a se prăbuşi în haos şi subdezvoltare. Unde credeţi că se află Romănia?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel