În piramida lui Maslow, banii au devenit baza

Se spune că fiinţa umană nu poate trăi fără oxigen, însă, după cum au evoluat lucrurile în ultimul timp, un alt element a înlocuit necesarul : banul. În ce fel ne afectează şi ne schimbă acesta perspectiva asupra lucrurilor?

 Autor: Cătălina Tomescu

[caption id="attachment_202597" align="alignleft" width="272" caption="Piramida lui Maslow"][/caption]

Vineri, a avut loc ultima probă de Bacalaureat, materia fiind la alegere între sociologie, geografie, filozofie, biologie, printre care si psihologie. Ultima reprezintă punctul de plecare a constituţiei umane, ce se schimbă şi este influenţată in fiecare zi, însă nu de nevoile primare si secundare prezentate in piramida lui Maslow, cum ne-am fi aşteptat, ci de un element controversat ce ne controlează vieţile in fiecare secundă. Banul a ajuns o nevoie firească, de neînlocuit. Criza economica globala ne afectează pe toţi, dar bineînţeles ca nu e de ajuns, grija necesităţii banilor existând mereu printre oameni. Acesta poate fi potretizat ca un personaj conflictual ce declanşază certuri, scandaluri sau chiar crime, cele mai nefaste petrecându-se in mijlocul climatului familial.

Elevii nu işi mai aleg facultăţile după plac, ci caută sa studieze un domeniu care să le aducă cât mai mulţi bani. Companiile nu mai au interes in sănătatea propriilor angajaţi, atâta timp cât aceştia le aduc profit. Subiectul cel mai dezbătut in familie a ajuns lipsa banilor, aceştia fiind mereu insuficienţi. Practic, în loc sa ne ingrijorăm de lucrurile cu adevărat importante, cum ar fi sănătatea, educaţia, dezvoltarea personala si cunoaşterea de sine ce ar duce la o rata mai scăzută a mortalităţii printre tineri, totul se reduce la resursele materiale.

Motto-ul "Ai carte, ai parte" a fost transformat de către omenire in "Ai bani, ai totul". Puţini, însă, realizează falsitatea care se ascunde în spatele acestor cuvinte. Fericirea şi echilibrul mental de care omul are nevoie in viaţa de zi cu zi nu sunt şi nu vor fi niciodată asigurate de bani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel