În plin război, Ucraina exportă către UE ca înainte de 24 februarie 2022

Fotografie de la Sascha Hormel, Pexels
Fotografie de la Sascha Hormel, Pexels

Exporturile Ucrainei către Uniunea Europeană au atins nivelul de dinaintea războiului. 

Exporturile ucrainene către ţările Uniunii Europene au atins nivelurile de dinainte de război, a precizat reprezentantul comercial al Ucrainei în UE, Taras Kacika, potrivit Agenţiei de presă RBC-Ucraina.

Exporturile ucrainene către ţările Uniunii Europene în luna august aproape că au atins nivelul de dinainte de război şi, conform rezultatelor trimestrului I-III din 2022, va depăşi chiar cifrele de dinainte de război, relatează RBC-Ucraina, cu referire la o declaraţie făcută de ministrul adjunct al economiei, care este reprezentantul comercial al Ucrainei la UE, Taras Kacika.

"Astăzi, comerţul dintre Ucraina şi Uniunea Europeană efectiv şi-a revenit. În luna august, exporturile către UE s-au ridicat la 90%, faţă de nivelul exporturilor înregistrat în august 2021 şi în cele trei trimestre ale anului 2022, am exportat în UE, în ciuda războiului, chiar cu câteva procente mai mult faţă de trimestrul I-III din 2021", a menţionat Kacika.

Sprijinul oferit de UE

Activitatea comercială a exportatorilor ucraineni a fost facilitată de o serie de măsuri întreprinse de ţările UE şi de Guvernul Ucrainei. În mod special, eliminarea cotelor şi taxelor UE a simplificat exportul de produse agricole.

A contribuit foarte mult la revigorarea 'liniilor de solidaritate' comerciale introduse de Comisia Europeană. După cum a amintit ministrul adjunct al economiei, de la 1 octombrie va funcţiona 'fără viză vamală', vor intra în vigoare pentru Ucraina Convenţia privind procedura comună de tranzit şi Convenţia privind facilitarea formalităţilor în comerţul cu mărfuri. Acest lucru va permite mărfurilor ucrainene să treacă şi mai repede graniţele dintre Ucraina şi UE.

În acelaşi timp, potrivit lui Kacika, în general, nivelul exporturilor ucrainene a scăzut cu aproape jumătate faţă de nivelul de dinainte de război. Dacă în lunile ianuarie-februarie, Ucraina a exportat lunar produse în valoare de 6 miliarde de dolari şi chiar mai mult, acum ajungem la nivelul de 3,4 miliarde de dolari, acesta va fi rezultatul pentru luna septembrie, a mai spus ministrul.

În mod special au scăzut exporturile către ţările din Africa de Nord şi Asia, care se reia doar în contextul iniţiativei livrărilor de cereale şi a deschiderii porturilor. Comerţul cu Federaţia Rusă şi Belarus a fost, de asemenea, complet suspendat. Reamintim, potrivit Băncii Naţionale a Ucrainei, BNU, deficitul comerţului exterior cu bunuri şi servicii al Ucrainei în trimestrul II al anului 2022 a fost de 6,2 miliarde de dolari. Războiul din Ucraina a afectat semnificativ exportul de mărfuri, care aproape s-a înjumătăţit (cu 46,6%), în primul rând din cauza scăderii producţiei şi a problemelor logistice, scrie Rador.

Serviciile secrete ucrainene au dat numele comandantului rus care a ordonat ocuparea Mariupolului şi asaltul asupra uzinei Azovstal

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, a aflat cine a dat ordine ca invadatorii ruşi să ocupe oraşul Mariupol şi să ia cu asalt Uzina Azovstal, dezvăluind numele generalului rus. Serviciul ucrainean de Securitate l-a identificat pe generalul rus care a dat aceste ordine, este vorba despre comandantul Armatei a 8-a de Arme Combinate din Districtul Militar Sudic al Federaţiei Ruse, general-locotenentul Andrei Mordvicev, relatează Agenţia de presă RBC-Ucraina, cu referire la SBU. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel