După telejustiție, acum se face telemedicină, este concluzia trasă de jurnalistul Val Vâlcu.
În Marea Britanie s-a inventat medicina bazată pe dovezi în care se compară rezultatele obținute de experți. Este o chestiune extrem de complicată, sunt instituții care reglementează studiile și le verifică după metodologii foarte stricte.
Apoi, medicii își publică rezultatele în reviste științifice unde sunt controlate de colegi. Înainte să apară în respectivele publicații, există ceea ce se cheamă peer to peer, un procedeu în care medici, cu mai multa experiență, verifică studiile. Abia apoi sunt validate. Medicii se duc la reuniuni științifice unde se discută pe marginea lor, nu ies la televizor să spună ce au mai descoperit.
În secolul XVIII, Edward Jenner, un doctor din Gloucestershire, cel care a introdus vaccinul împotriva variolei, nu s-a dus în Court Hey Park, parc din Anglia, să-și prezinte realizările științifice! Nu, a publicat rezultatul în scris.
După multe experimente, Jenner și-a publicat cercetarea sub titlul "Anchetă asupra cauzelor și efectelor vaccinei variolei, o boală care a fost descoperită în unele comitate din vestul Angliei, în special în Gloucester, și cunoscută sub denumirea de variola vacilor”. Jenner a denumit vaccin substanța folosită pentru transmiterea variolei vacilor, după denumirea în limba latină a acestei boli (lat. vaccinia, derivat din lat. vacca - vacă), iar vaccinarea era procedeul utilizat pentru protejare împotriva variolei.
În secolul XVIII, se puteau face lucrurile în manieră științifică, acum, în România 2021, umblăm cu telemedicina...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News