În România, peste 80 la sută dintre bolnavii cu Alzheimer rămân nediagnosticaţi

În România, peste 80 la sută dintre bolnavii cu Alzheimer rămân nediagnosticaţi
În România, peste 80 la sută dintre bolnavii cu Alzheimer rămân nediagnosticaţi

Peste 80 la sută dintre bolnavii cu Alzheimer din România rămân nediagnosticaţi, potrivit Societăţii Române Alzheimer. Din cele 250 de mii de persoane suferinde, doar 35 de mii sunt diagnosticate, iar numărul celor care solicită tratament pentru această formă de demenţă este în creştere.  

În alte ţări din Europa există o reţea care ajută persoanele afectate de Alzheimer. Acestea sunt preluate chiar de la debutul bolii, pacienţii sunt ajutaţi să-şi obţină tratamentul, drepturile pe care le au şi sunt îndrumaţi spre centrele care îi pot îngriji sau către specialist. În SUA există modalităţi avansate de a identifica la nivel cerebral primele semne ce pot indica o viitoare afecţiune Alzheimer, iar cercetările avansează rapid, impulsionate şi de incidenţa tot mai mare a bolii în ultimii 10-20 de ani.

Preşedintele Societăţii Române Alzheimer, profesor doctor Cătălina Tudose, a declarat că în România sunt puţine centre ale memoriei, la Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş şi Piatra Neamţ. În România sunt 80 de medici psihiatri care se ocupă de această afecţiune, 30 de neurologi şi puţini gerontologi. Cauza exactă a demenţei Alzheimer nu este încă cunoscută, de aceea boala nu poate fi prevenită.

În ceea ce priveşte tratamentele, există medicamente care pot influenţa în mod favorabil evoluţia demenţei. Sunt unele simptome care pot fi ameliorate, iar progresia bolii poate fi încetinită, dar nu există medicamente care să vindece complet demenţa. Medicaţia este decontată în proporţie de sută la sută de casa de asigurări. "Ştim că pacienţii cu Alzheimer îşi pun speranţele în tratamentele noi. În prezent, cercetătorii americani au în diferite stadii de cercetare sau aprobare de către FDA posibile viitoare medicamente care să fie aduse pe piaţă anii următori. Numărul acestora atinge 100.E un angajament puternic la nivel mondial în lupta împotriva acestei boli, mai ales că în fiecare posibil medicament aflat în cercetare se investeşte în medie 1 miliard de dolari şi se petrec peste 10 ani de muncă în laboratoare", a declarat Dan Zaharescu, director Executiv al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel