În Rusia are loc primul proces pentru postarea online a unui steag LGBT+ (ONG)

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

O fotografă în vârstă de 33 de ani este judecată de marţi în regiunea rusă Saratov pentru că a postat online fotografii cu steagul curcubeu, primul caz de acest gen de la interzicerea mişcării LGBT+ în Rusia pentru "extremism".

 

Publicitate

Tânăra, Irina Mossina, care riscă o amendă sau 15 zile de detenţie, este urmărită penal pentru difuzarea "simbolurilor unei organizaţii extremiste", conform organizaţiei pentru drepturile omului Pervîi Otdel (Prima Secţie - n.r.), care lucrează cu avocaţii apărării.

ONG-ul susţine că este primul caz de acest gen în Rusia de când Curtea Supremă a interzis mişcarea "internaţională" LGBT+ pentru "extremism" la sfârşitul anului 2023, deschizând calea unor proceduri judiciare împotriva militanţilor care apără drepturile minorităţilor sexuale.

ONG-ul notează că acest caz a fost lansat de un poliţist din cadrul serviciului de luptă contra extremismului, care a văzut poze ale fotografei arătând steagul curcubeu pe contul ei de Instagram, o reţea de socializare interzisă în Rusia, dar care rămâne foarte accesată prin VPN.

"Este o fotografă şi reţelele sociale sunt o expoziţie digitală a muncii sale, iar reprezentarea drapelului curcubeu este o alegere artistică"

Potrivit organizaţiei, aceste proceduri sunt inutile, deoarece agentul a declanşat ancheta înainte chiar de intrarea în vigoare a hotărârii Curţii Supreme pe baza căreia el îşi întemeiază acuzaţiile.

Irina Mossina "este o fotografă şi reţelele sociale sunt o expoziţie digitală a muncii sale, iar reprezentarea drapelului curcubeu este o alegere artistică", adaugă Pervîi Otdel.

Organizaţia notează că poliţistul urmează a fi audiat de instanţă la următorul termen de judecată programat pentru 5 februarie.

Din 2013, o lege din Rusia interzice "propaganda" adresată minorilor în favoarea "relaţiilor sexuale netradiţionale".

Apoi, în contextul schimbării generale a situaţiei după asaltul Rusiei împotriva Ucrainei, această legislaţie a fost extinsă considerabil la sfârşitul anului 2022 pentru a interzice orice formă de "propaganda" LGBT+ în mass-media, pe internet, în cărţi şi în filme. În cele din urmă, la sfârşitul lui 2023, Curtea Supremă a interzis pentru "extremism" ceea ce a numit mişcarea "internaţională" LGBT+.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin se lansează deseori în diatribe antioccidentale din cauza toleranţei faţă de persoanele LGBT+, considerând-o dovadă a decadenţei Europei şi a Statelor Unite şi prezentându-se drept portdrapelul valorilor conservatoare, aminteşte AFP, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel