Dupa un an si doua luni, Parlamentul European (PE) i-a restituit lui Adrian Severin biroul. Nu este sfarsitul calvarului dar este un pas mare catre revenirea la normalitate. Ironia sortii face ca evenimentul sa aiba loc in aceeasi zi in care un nou lot de ziaristi ai Grupului de presa Murdoch, din care face parte si The Sunday Times, a fost arestat la Londra, sub mai multe acuzatii de conspiratie.
Ceea ce se reproseaza si ancheteaza sunt procedeele pseudo-jurnalistice folosite si in cazul inscenarii careia Severin i-a cazut victima. Este posibil ca repunerea in drepturi a lui Adrian Severin sa fie urmarea sesizarii adresate de catre acesta Ombudsmanului european. PE a confirmat, astfel, justetea plangerii dar a si incercat sa repare lucrurile inainte ca o institutie terta sa faca dreptate.Semnificativa este, insa, imprejurarea, ca restituirea se produce la numai cateva zile dupa ce PE a inghitit cu naduf aberantele critici ale Monicai Macovei la adresa agentiilor europene. Dupa ce un numar impresionant de europarlamentari au acuzat-o de politicianism, gestul reparatoriu la adresa lui Severin transmite implicit mesajul ca intrigile si jocurile lui Macovei au fost descoperite si nu vor mai fi tolerate. Dupa un an de la izbucnirea scandalului, in biroul lui Severin nu s-a descoperit nimic compromitator. Un functionar european comenta, sub acoperirea anonimatului, ca „inchiderea biroului a fost doar o comedie jalnica, inutila si nedreapta”. „Arma fumeganda” lipseste! Si nici nu putea fi gasita, intrucat, in realitate, nu s-a intamplat nimic din ceea ce s-a pretins. Este suficient sa intri pe site-ul PE ca sa vezi ca europarlamentarul Adrian Severin nu a depus amendamentul pentru care s-a spus ca ar fi primit bani. Nu a luat cuvantul in sustinerea lui. Nu a intocmit niciun raport in legatura cu el. Nu a votat in favoarea lui. Mai mult, Severin nu era nici macar membru al comisiei parlamentare in care amendamentul in cauza a fost discutat si chiar adoptat. Acel amendament a fost depus de alti doi europarlamentari, in forme usor diferite. Ambii au declarat ca au facut-o din proprie initiativa.
Pe de alta parte, Adrian Severin era si continua sa fie indreptatit sa primeasca pretul pentru serviciile de consultanta prestate potrivit unui contract perfect legal si care nu numai ca nu prevedea interventii in adoptarea legislatiei, ci chiar le excludea. Contractul a fost oferit presei la izbucnirea scandalului dar prea putini l-au citit.
Daca nimic nu s-a intamplat, de unde toata tevatura? Din punct de vedere tehnic, explicatia sta in forta imaginii filmate. Articolul publicat de The Sunday Times nu a fost chiar atat de socant. Pentru publicul britanic, caruia i se adresa, el continea atacurile standard ale euroscepticilor, atacuri cu care este obisnuit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News