În speranţa de a adera la Schengen, Bulgaria cedează în fața Ungariei și renunță la o taxă specială pe gazul rusesc

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Bulgaria, care speră să fie în sfârşit admisă în spaţiul Schengen după ani de aşteptare, a fost de acord cu o cerere a Ungariei de a elimina o taxă excepţională pe gazul rusesc transportat pe teritoriul său către Ungaria şi Serbia, relatează AFP.

Parlamentul de la Sofia a votat luni eliminarea măsurii, care a intrat în vigoare la 13 octombrie. Taxa este de 20 de leva (10 euro) pe megawatt oră (MWh) de gaz transportat prin gazoductul TurkStream.

Iniţial, măsura era destinată să "reducă profiturile Gazprom", dar s-a dovedit complicat de implementat, iar gigantul rus nu a plătit niciodată suma datorată.

Budapesta şi Belgradul, dependente de hidrocarburile ruseşti şi nerăbdătoare să menţină legături cu Kremlinul, au denunţat decizia, spunând că este o "măsură ostilă care pune în pericol aprovizionarea cu energie a ambelor ţări".

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a ameninţat chiar că va bloca intrarea Bulgariei în Schengen dacă taxa va fi menţinută.

"Dacă Ungaria îşi respectă promisiunea, vetoul trebuie ridicat imediat", a declarat premierul Nikolai Denkov într-un interviu televizat. Aderarea la spaţiul de liberă circulaţie pare în sfârşit aproape pentru Bulgaria, care este membră a UE din 2007, comentează AFP.

Dintre cele două ţări refractare care s-au opus aderării sale anul trecut, Olanda a considerat săptămâna trecută că Sofia îndeplineşte condiţiile, în timp ce Austria şi-a relaxat poziţia.

Ea a lansat ideea a ceea ce a numit "Air Schengen", spunând că este pregătită să relaxeze regulile de trafic aerian pentru Bulgaria şi România dacă Bruxellesul consolidează frontierele externe ale UE, notează Agerpres.

Citește și - Bulgaria își va menține poziția privind aderarea la Schengen. Ministrul de Externe spune că nu există riscul decuplării de România

Vicepremierul şi ministrul de Externe al Bulgariei, Mariya Gabriel, a afirmat vineri că Sofia îşi menţine poziţia de a manifesta înţelegere pentru situaţiile politice interne (ale altor ţări), dar îşi va menţine poziţia obţinută cu muncă asiduă, eforturi şi rezultate. Mariya Gabriel participă la o şedinţă a Comisiei parlamentare de politică externă.

Pentru Bulgaria este important să-şi susţină în continuare poziţia conform căreia şi-a câştigat statutul de membru al Schengen, a spus Mariya Gabriel. Ea a citat un raport al Comisiei Europene din 18 octombrie care afirmă că Bulgaria a pus în practică un management al frontierei solid cu o supraveghere frontalieră eficientă şi controale sistematice la frontieră. Raportul a fost urmat de o misiune reuşită în noiembrie, a spus ministrul de externe. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel