Două femei tinere din SUA au contractat pecingine severă rezistentă la antibiotice. Este pentru prima dată când o astfel de formă a bolii, o infecție dermatofită cauzată de diferite specii de ciuperci, este diagnosticată în SUA.
Pecinginea este responsabilă pentru leziuni caracteristice ale pielii care pot afecta diferite părți ale corpului. În funcție de locație, pecinginea capătă o denumire anume: cea mai generică și răspândită este tinea corporis.
Potrivit Fanpage, în cazurile celor două femei americane infectate, inițial s-a crezut că ciuperca responsabilă ar fi Trichophyton mentagrophytes, cea mai frecventă asociată cu pecingine, totuși investigații de laborator mai aprofundate - efectuate la Centrul Wadsworth al Departamentului de Sănătate din New York (CDC) - au scos la iveală un agent patogen diferit: Trichophyton indotineae.
Trichophyton indotineae este o nouă specie de ciupercă dermatofit responsabilă de o epidemie de pecingine severă care s-a răspândit în ultimul deceniu în Asia de Sud.
Această formă este rezistentă la antifungice și se răspândește rapid. Potrivit experților, s-ar fi produs din cauza ”utilizării necorespunzătoare și excesive a antifungicelor și a corticosteroizilor topici”.
După cum se știe, rezistența la antibiotice este catalizată tocmai de nerespectarea ghidurilor în utilizarea acestor medicamente prețioase.
Infecțiile cauzate de ciuperca Trichophyton indotineae sunt ”foarte transmisibile și se caracterizează prin plăgi răspândite, inflamate și pruriginoase”; acestea pot afecta diferite zone ale corpului, după cum a reieșit din cazurile celor două femei din SUA.
Primul diagnostic a implicat o femeie însărcinată de 28 de ani, care a dezvoltat o erupție cutanată pe scară largă în 2021. Femeia nu fusese expusă la persoane cu erupții similare și nu călătorise internațional.
Ea a dezvoltat ”plăgi mari, în formă de inel, solzoase, cu mâncărimi pe gât, abdomen, regiunea pubiană și fese”, explică CDC. După confirmarea pecinginei, a fost supusă terapiei cu terbinafină, dar a fost întreruptă după 2 săptămâni, deoarece nu a dat niciun rezultat pozitiv.
Al doilea caz se referea la o femeie de 47 de ani care se întorcea din Bangladesh, unde întâlnise membri ai familiei care sufereau de pecingine. Femeia a dezvoltat afecțiunea în țara de origine, dar tratamentele cu creme antifungice topice și steroizi nu au dat niciun efect.
Cele două rapoarte de caz sunt (cel mai probabil) fără legătură și nu poate fi exclus ca în New York să se dezvolte un focar ascuns de dermatită rezistentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News