EXCLUSIV  În SUA sunt preconizate noi insurecții stradale. Ce se întâmplă în cazul în care un candidat nu-și recunoaște înfrângerea

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Iulia Joja, expert în securitate și profesor la Georgetown University, Washington DC, a expus situațiile prin care ar putea trece SUA în cazul în care candidatul care va pierde nu va recunoaște rezultatul alegerilor. Sunt preconizate noi insurecții, violențe și atacuri armate, precum cele din 2021. "Americanii sunt un popor extrem de politic și extrem de polarizat", spune Iulia Joja. Aceasta relatează, de asemenea, că mulți oameni din Washington și-au luat liber și au plecat din oraș, de teama acestor escaladări profund violente. 

Tudor Curtifan: Într-un exercițiu de imaginație, să spunem că Kamala Harris va câștiga alegerile din 5 noiembrie. Există îngrijorări în Statele Unite cu privire la tranziția de putere? Abia în ianuarie 2025 va fi învestitura. Există îngrijorări cu privire la tranziția de putere dacă Donald Trump nu va recunoaște nici aceste alegeri. Am avut o insurecție în 6 ianuarie 2021, care cred că rămâne întipărită în memoria colectivă a societății americane. Suntem într-o retorică a violenței în momentul acesta în Statele Unite. Există îngrijorări că această retorică ar putea escalada în cazul în care Donald Trump va pierde alegerile?

4. FOTO: Ager... (donald-trump_28245900.jpg)

Mulți oameni și-au luat liber și pleacă din oraș

Iulia Joja: Categoric. Este, din nou, imposibil de prezis în acest moment cine va câștiga alegerile, dar în cazul în care le va câștiga Partidul Democrat și Kamala Harris, este aproape cert că Donald Trump nu va recunoaște rezultatul alegerilor, așa cum a făcut și în urmă cu patru ani, în 2020. Și atunci nu știm la ce să ne așteptăm.

Vă spun sincer că în oraș, în Washington DC, unde mă aflu eu, un număr semnificativ de oameni (în special cei care locuiesc în proximitatea Congresului American și al Case Albe, și-au luat liber și pleacă din oraș - atât în săptămâna viitoare, cât și în ianuarie, de frica a ce se poate întâmpla.

Pe de altă parte, sistemul american, inclusiv în ceea ce privește siguranța cetățenilor, funcționează destul de bine, și atunci trebuie să ne gândim la faptul că (iar așa gândesc majoritatea și la Washington, și în afara Capitalei) au fost lecții învățate din 2020 încoace și că lucrurile nu vor escalada sau se va putea preveni o asemenea escaladare.

Însă, dincolo de violența fizică, este și o problemă psihologică - o mare parte din cei care îl votează pe Trump nu recunosc rezultatul alegerilor din 2020.

S-ar putea să se întâmple același lucru din nou peste patru ani, aproape cert, dacă va câștiga Partidul Democrat. Ce înseamnă asta pentru - să spunem așa - sănătatea democrației americane?

Este foarte, foarte problematic. Știm de foarte mult timp că Donald Trump a creat sau a amplificat acest concept, să spunem, pe care-l numesc americanii post-truth environment - mediul de după adevăr sau realitatea non-factuală. Dar el amplifică acest lucru.

3. FOTO: Ager... (kamala-harris_57954200.jpg)

Legitimitatea unui președinte... dată de vot?

"Ce înseamnă dacă o parte semnificativă a populației nu recunoaște cine este președintele acelei țări? Este o mare, mare problemă aici și este aproape imposibil de prezis ce consecințe va avea acest lucru la nivel social și, până la urmă, la nivel psihologic pe parcursul următoarelor luni.

Ca să mai adaug o nuanță la cât de amplu este acest aspect, trebuie să subliniez și faptul că americanii sunt un popor extrem de politic și extrem de polarizat.

Avem acum ceea ce se numește o hiperpolarizare. Și o să dau un exemplu doar din ultima săptămână: în mod tradițional, pe parcursul ultimelor decenii, din anii '70 încoace, marile publicații, marile ziare au susținut public un candidat sau pe celălalt.

Ziarele mari pe care le citim noi sunt ziare care susțin Partidul Democrat - New York Times, Washington Post, Los Angeles Times și așa mai departe.

În urmă cu o săptămână s-a luat decizia de către proprietarii acestor ziare să nu susțină un candidat.

Pentru Washington Post, proprietarul este Jeff Bezos, îl știm cu toții, proprietarul Amazon care a cumpărat Washington Post pe un preț foarte mic și care nu face bani din Washington Post.

Dar, pe parcursul ultimei săptămâni, aproximativ sau deja în acest moment peste 10% dintre cei care citesc, care sunt abonați la acest ziar au renunțat la abonamentul lor. Atât de politic este mediul, atât pentru democrați, cât și pentru republicani (...)" conchide Iulia Joja.

Ascultă continuarea aici, de la minutul 12:40:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel