(Video) În Suedia există un zgârie-nori din lemn capabil să absoarbă 9 milioane de kilograme de CO2

Sursa Foto YouTube
Sursa Foto YouTube

Este vorba de încă o structură din lemn care împodobește străzile din Skelleftea, un oraș suedez angajat în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Centrul Cultural Sara are 20 de etaje și 75 de metri înălțime, poartă numele unui popular autor suedez și și-a deschis porțile în septembrie anul trecut. Este încă o structură din lemn care împodobește străzile din Skelleftea, un oraș suedez angajat în lupta împotriva schimbărilor climatice.

”Toată lumea a crezut că suntem puțin nebuni să propunem o clădire ca aceasta din lemn”, spune Robert Schmitz, arhitectul care a realizat construcția. ”Suntem destul de pragmatici și ne-am zis că dacă nu poți face totul din lemn cel puțin o parte a trebuit să fie făcută în acest fel. Dar în timpul procesului de proiectare am fost cu toții de acord că era mai eficient să construim întreaga clădire din lemn”, a mai adăugat acesta potrivit Euronews.

Youtube video image

 

Cum poți construi într-un mod mai puțin dăunător pentru mediu?

Centrul cultural găzduiește șase scene de teatru, o bibliotecă, două galerii de artă, un centru de conferințe și un hotel de 205 camere. Întregul colos a fost construit cu peste 12.000 de metri cubi de lemn, preluat din pădurile aflate la doar 60 de kilometri de oraș. Proiectul face parte dintr-un efort mai amplu al Skelleftea de a elibera industria locală de construcții de utilizarea materialelor dăunătoare mediului.

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, lucrările de construcții au fost responsabile pentru mai mult de 38% din emisiile globale de carbon legate de energie doar în 2015. În plus, producția de ciment este principala sursă de emisii industriale de CO2 din lume.

Lemnul, pe de altă parte, absoarbe dioxidul de carbon, ținându-l de atmosferă 9 milioane de kilograme de dioxid de carbon de-a lungul vieții sale. Dar durabilitatea clădirii nu se oprește aici. Zgârie-nori are și panouri solare care pot alimenta clădirea și pot stoca excesul de energie în subsol.

Designerii spun că centrul cultural poate ”comunica” cu structurile învecinate și distribuie excesul de energie atunci când este nevoie. ”Un sistem de inteligență artificială analizează consumul de energie al clădirii și poate decide cum să o facă să funcționeze pe baza nivelurilor de energie disponibile”, spune Patrik Sundberg, managerul unității de afaceri al companiei locale de energie Skelleftea Kraft.

Sundberg susține că, în timp, zgârie-nori va ”învăța” nevoile energetice ale clădirii. ”Sistemul de inteligență artificială care ajută zgârie-norii să ia aceste decizii în fiecare minut, 24/7”, a spus acesta.

Vezi și: 

Noua generație de panouri și cărămizi de cânepă. Costuri mai mici, eficiență energetică mai bună și emisii reduse cu 50%

Mai puține emisii, reclabilitate deplină și economii de energie și materii prime, cine nu își dorește aceste lucruri atunci când intenționează să își construiească un cămin?

”Luați în considerare că un metru cub de cărămidă de cânepă și var în loc să emită CO, deci în loc să polueze, elimină 20 kg de CO2 din atmosferă”, spune expertul în biostructuri, Paolo Ronchetti, potrivit Euronews.

CO2, materii prime și energie: cum afectează casele noastre mediul înconjurător

Peste o treime din emisiile de CO2 și 30% din deșeurile din țările UE sunt atribuite construcțiilor, un sector care se hrănește și cu jumătate din materii prime, 40% din energie și 30% din apa disponibilă .

Experiența familiei Cogi: izolarea casei cu panouri din cânepă

Când s-au mutat într-o casă din Montichiari, nu departe de Brescia, Sara și Mauro Cogi nu au ezitat și au izolat-o în întregime în cânepă. ”Practic am reînvelit întreaga structură cu un noi perete de cânepă. Fiind un monobloc compact, acesta permite evitarea punților termice”, spune Mauro Cogi.

În mod tradițional, pe case se aplică un așa-zis ”covor” din polistiren care însă, explică el, ”nu permite migrarea umidității în exterior”: ”Spre deosebire de polistiren, învelișul de cânepă permite un bun schimb de umiditate”.

Eficiență energetică: consum mai scăzut, facturi mai mici

Panourile de cânepă care izolează locuința permite, de asemenea, reducerea semnificativă a consumului de energie.

”Pentru această casă, a cărei încălzire și aer condiționat sunt pur electrice, puterea maximă folosită este de 1,8 kW, ceea ce înseamnă puțin mai mult decât un uscător de păr. Și cu un 1,8 kW pot răci sau încălzi 180 de metri pătrați de locuință”, explică Mauro Cogi, proprietarul casei.

Noua generație de panouri de cânepă

De obicei, pentru izolare se folosește un amestec de var și cânepă. Cu toate acestea, cercetătorii din proiectul european Isobio au testat panouri mai rigide, cu o conductivitate mai bună.

”Sunt mult mai solide decât cele făcute în mod tradițional cu cânepă. Densitatea lor mai mică le face mult mai versatile, permițându-le să fie utilizate în diferite moduri”, explică Mike Lawrence de la BRE, Centrul pentru Materiale de Construcție de la Universitatea Britanică din Bath. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel