În timp ce luptă în Ucraina, Rusia îndeamnă la „dezamorsarea situației” în Orientul Mijlociu. Care este propunerea Moscovei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cu ce propunere a venit Rusia pentru a „împiedica monopolul asupra diplomației internaționale de către SUA”.

Rusia a făcut apel luni la o "acţiune colectivă" asupra conflictului israeliano-palestinian, de exemplu prin organizarea unei "conferinţe internaţionale", denunţând astfel presupusa dorinţă a SUA de a "monopoliza" medierea, relatează AFP.

Israelul lansează în continuare bombardamente asupra Fâşiei Gaza, ca represalii la atacul sângeros din 7 octombrie asupra teritoriului israelian lansat de mişcarea Hamas.

"În faţa unei escaladări fără precedent a violenţei în zona conflictului israeliano-palestinian, există numeroase apeluri la o acţiune colectivă pentru a dezamorsa situaţia din Orientul Mijlociu, inclusiv organizarea unei conferinţe internaţionale", a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Moscova "sprijină activ" această abordare, a adăugat ministerul, dând asigurări că ţara "a apărat întotdeauna nevoia unei strategii multilaterale".

Mai mult, oficialul rus susține că menținerea situației din prezent va duce la și mai multe tensiuni pe scena internațională.

"După cum demonstrează istoria, încercările de a 'monopoliza' funcţiile de mediere nu au condus la rezolvarea conflictelor, ci la exacerbarea acestora", se arată în comunicat.

De asemenea, Moscova continuă să acuze SUA de „lipsă de interes în privința găsirii unei soluții acceptabile pentru toate părțile”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în octombrie că războiul dintre Israel şi Hamas a demonstrat "eşecul" politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, pe care le-a acuzat că au "monopolizat" soluţionarea conflictului fără a fi preocupate de "găsirea unor compromisuri acceptabile pentru ambele părţi".

Potrivit guvernului Hamas, aflat la putere în Gaza, aproximativ 10.000 de persoane au fost ucise de la începutul ripostei israeliene la atacurile din 7 octombrie ale grupării palestiniene, care s-au soldat cu 1.400 de morţi.

Rusia menţine în mod tradiţional relaţii bune atât cu autorităţile israeliene, cât şi cu cele palestiniene, precum şi cu câţiva actori regionali, între care Siria, Egipt şi Iran. Moscova a făcut apel la negocieri şi şi-a reiterat sprijinul pentru soluţia a două state, prin crearea unui stat palestinian, notează Agerpres.

Situația devine cu atât mai mult tensionată având în vedere că Federația Rusă face parte din OPEC+, fiind în relații apropiate cu Arabia Saudită, una dintre cele mai importante exportatoare și producătoare de petrol din lume.

„Rusia este mână în mână cu OPEC, Rusia este parte a OPEC+, Rusia își exportă în continuare petrolul fără nicio problemă prin țările proxi: India, Pakistan, China și Iran. Deci, petrolul rusesc ajunge în continuare în toate marile economii mondiale însă, bineînțeles, prin țările intermediare. Asta dovedește faptul că embargo-ul la adresa petrolului rusesc nu funcționează decât în parte, iar perspectivele nu arată deloc bine. Am văzut niște estimări pe piața americană, prețul petrolului ar putea ajunge în următoarele luni la 100 de dolari pe baril, dacă acest conflict din regiune va continua să se extindă.”, ne-a spus cu câteva zile în urmă economistul Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel