În timp ce toată lumea vorbește de coiful de aur de la Coțofenești, niște artefacte românești de mare valoare sunt pierdute prin Ucraina / foto

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Indubitabil că piesele furate din Muzeul Drents din Țările de Jos au o valoare inestimabilă, însă niște artefacte deosebit de importante pentru poporul român sunt pierdute prin Ucraina de aproape trei ani.

CITEȘTE ȘI                  -                Un bărbat misterios a vizitat muzeul Drents înainte de jaf. Poliția olandeză, apel la implicare pentru găsirea suspectului / foto în articol

Articolul de față nu are intenția de a minimaliza importanța coifului de aur de la Coțofenești ori a brățărilor dacice, ci doar de a atrage atenția asupra modului în care Statul Român s-a îngrijit în ultimii ani de moștenirea culturală a țării noastre.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, în muzeul din orașul Herson, pe malul drept al râului Nipru, erau expuse pisaniile originale ale voievozilor moldoveni, luate de pe zidurile Cetății Albe. Printre acestea se află și pisania lui ȘtefanCel Mareși Sfânt de pe poarta mare a cetății, care a fost imprimată și pe Actul Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918.

VEZI ȘI                    -                  Un român care a mers la Muzeul Drents i-a lăsat mască pe reporterii olandezi: Faci cinste neamului românesc / video viral

După ce forțele ruse au fost nevoite să se retragă pe malul stâng al Niprului, în 2022, autoritățile ucrainene au avut din nou acces la muzeul din Herson, pe care l-au găsit distrus. Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a postat la acea vreme câteva fotografii cu starea în care se afla muzeul după invazia rusă.

Ulterior, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii de la acea vreme, a confirmat, după o discuție cu omologul său de la Kiev, că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson, după retragerea trupelor ruse.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson!”, scria la acea vreme Lucian Romașcanu pe Facebook. El a adăugat și o fotografie cu acestea.

VEZI ȘI                         -                      Coiful de aur de la Coțofenești a aparținut familiei Simion. Istoria mai puțin cunoscută a emblemei Muzeului Național de Istorie

Dar potrivit lui Anatol Popescu, de atunci și până în prezent, România nu a făcut nimic pentru a recupera pisaniile lui Ștefan cel Mare ori pentru a se asigura că acestea sunt păstrate în siguranță sau expuse într-un muzeu sigur.

„Că tot caută o țară întreagă Coiful de la Coțofenești prin Olanda, poate interpelează cineva Ministerul Culturii pe unde mai dosește Ucraina pisaniile lui Ștefan cel Mare de la Cetatea Albă!?

La fuga rușilor peste Nipru pisaniile au fost uitate în muzeul din Herson, fapt confirmat cu mare ușurare de miniștrii culturii din Ucraina și România în noiembrie 2022.

Dar ce caută ele acolo, fiind furate de pe zidurile Cetății Albe, și mai ales - ce a făcut statul român în buna colaborare cu cel ucrainean pentru a le recupera, pentru a le readuce la Cetatea Albă sau pentru a le pune la adăpost în contextul războiului și a atacurilor zilnice ale rușilor asupra orașului Herson?!

Sau se așteaptă pierderea lor definitivă și irecuperabilă?!...“, a scris recent Anatol Popescu.

În prezent nu se cunoscu informații privitoare la aceste relicve din secolul al XV-lea, nu au mai apărut detalii despre starea lor ori locul în care sunt păstrate, în timp ce forțele ruse își intensifică tot mai des atacurile asupra orașului Herson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel