În timpul mandatului lui Donald Trump resurse pentru combaterea terorismului intern au fost redirecţionate

Preşedintele american Donald Trump s-a angajat luni să acorde agenţiilor federale de aplicare a legii ''tot ceea ce au nevoie'' pentru a ancheta şi a combate infracţiunile bazate pe ură şi terorismul intern, după ce SUA au fost la finalul săptămânii trecute scena a doua atacuri armate soldate cu 29 de morţi şi peste 50 de răniţi, transmite dpa.

Însă Departamentul de Securitate Internă, care este însărcinat cu identificarea ameninţărilor şi prevenirea terorismului intern, încearcă să reorienteze resursele în altă direcţie decât pentru combaterea grupărilor antiguvernamentale, de extremă dreapta şi care promovează supremaţia rasei albe.

Această schimbare a survenit în pofida creşterii ameninţării. Anul trecut, în fiecare crimă cu caracter extremist comisă în SUA a fost implicat un militant de extremă-dreapta, potrivit Ligii Antidefăimare din SUA. Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a constatat o creştere rapidă a cazurilor de terorism intern în care sunt implicaţi adepţi ai supremaţiei albilor.

În luna iunie, secretarul pentru securitate internă Kevin McAleenan a declarat în faţa Congresului că violenţa extremistă a celor care cred în supremaţia albilor este o ameninţare cu o creştere îngrijorătoare.

În mandatul lui Donald Trump, 85% dintre subvenţiile acordate de Departamentul de Securitate Internă au vizat explicit musulmani şi alte grupuri minoritare, printre care imigranţi şi refugiaţi, proporţie superioară celei din timpul administraţiei Barack Obama, conform unei analize realizate de Centrul pentru justiţie Brennan, un institut din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii New York.

Foşti oficiali ai Departamentului de Securitate Internă au declarat că această instituţie elaborează în prezent un plan care se concentrează pe terorismul intern şi evenimentele soldate multe victime.

În luna aprilie, Kevin McAleenan a anunţat crearea unui nou Birou pentru prevenirea terorismului şi a violenţei ţintite, printre care violenţa cu motivaţie rasială. Ideea a părut a fi o schimbare de imagine a unui iniţiative din timpul administraţiei Obama.

În mandatul preşedintelui Barack Obama, acest biroul a avut 40 de angajaţi full-time şi un buget anual de 24 de milioane de dolari, potrivit lui Nate Snyder, oficial în domeniul contraterorismului. În prezent, această structură are sub 10 angajaţi full-time şi un buget anual de cel mult 3 milioane de dolari.

După alegerea lui Donald Trump, membri ai echipei sale de tranziţie le-au transmis oficialilor din Departamentul de Securitate Internă că doresc să reorienteze programul destinat combaterii extremismului violent astfel încât accentul să fie pus pe ameninţarea reprezentată de terorismul islamic radical.

Totuşi, începând din 2001 grupările de extremă dreapta şi cele antiguvernamentale au comis mai multe atacuri interne şi au ucis mai mulţi americani decât grupările teroriste străine.

Conform celor mai recente date ale FBI, numărul infracţiunilor motivate de ură au sporit în 2017, pentru al treilea an consecutiv. Recent, FBI a avertizat că riscul unor viitoare atacuri ar putea creşte.

Barack Obama a dat luni publicităţii o declaraţie în care evidenţiază ameninţarea crescândă reprezentată de promovarea supremaţiei albilor şi de terorismul intern cu motivaţie rasială. Deşi motivaţiile din spatele acestor atacuri ar putea să fie deplin cunoscute, există indicii că atacul de la El Paso a urmat o tendinţă periculoasă: indivizi tulburaţi care îmbrăţişează ideologii rasiste şi se consideră nevoiţi să acţioneze violent pentru a apăra supremaţia albilor, a spus fostul preşedinte american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel