Ucraina, atacată cu TOS 1A BURATINO, ”mica armă nucleară”? Lansatoarele de rachete rusești care dau fiori: ”Orga lui Stalin”, versiunea 4.0

Nu ar exista nicio îndoială cu privire la prezența sistemului TOS 1A la granița cu Ucraina. 

Încă din primele zile ale războiului din Ucraina, Ministerul Apărării britanic acuzase Moscova că a folosit rachete termobarice în bombardamentul de la Cernihiv.

Din imaginile transmise de televiziuni se pare că unele zone ale orașului au fost lovite de explozii cu efecte asemănătoare cu cele provocate de temutul ”Buratino” cunoscută sub numele de mica armă nucleară, potrivit publicației La Stampa, citată de  Il SecoloXIX.

Pe de altă parte, nu există nicio îndoială cu privire la prezența sistemului TOS 1A la granița cu Ucraina. În primele zile ale războiului, prezența TOS 1A a fost surprinsă de CNN  împreună cu o coloană lungă de vehicule militare.

După trei săptămâni de război, avansul armatei ruse a ajuns acum în principalele orașe ale țării. În unele cazuri, luptele se transformă în adevărate asedii, în care armata rusă se pregătește să lanseze asaltul final, iar TOS 1A BURATINO ar putea juca un rol decisiv.

Arsenalul sovietic

Au fost numite inițial ”Katyuscia” și erau sisteme de arme mortale ale Uniunii Sovietice, dezvoltate în cel mai mare secret în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care au fost folosite cu mare succes împotriva armatelor naziste și ca răspuns la omologii germani similari numiți ”Nebelwerfer”.

Și ”Panzerwerfer”, ”Orga lui Stalin” (de la numele dat de soldații germani din cauza sunetului rachetelor care pleacă), a fost primul sistem de lansator de rachete folosit de ruși într-un conflict, sau vechiul BM 21 Grad (40 de tuburi de lansare pentru rachete de 122 mm cu o rază de acțiune de aproximativ 20 km). 

Aceste sisteme de arme au condiționat cu siguranță rezultatul bătăliei finale în favoarea separatiștilor pro-ruși, dar a fost un alt sistem, mai puțin cunoscut, dar în anumite privințe și mai devastator, care a prevalat în luptă demonstrând teribila sa putere distructivă: TOS 1A BURATINO.

Buratino a fost un proiect aproape necunoscut până de curând (a fost dezvoltat la începutul anilor 1980) și cu siguranță numele nu inspiră prea multă teroare; printre altele, porecla curioasă derivă din Marionetă (în rusă Buratino), personajul principal al cărții din 1936 ”Tovarășul Pinocchio”, scrisă de scriitorul rus Alexei Nikolaevič Tolstoi și bazată la rândul său pe Pinocchio al lui Collodi. 

TOS1 A Buratino, este considerat de mulți o mică bombă atomică, un adevărat coșmar pentru cei care trebuie să-i facă față pe câmpul de luptă.

Ca o mică bombă atomică

Dezvoltat la începutul anilor 1980, prima versiune a Buratino a fost montată pe carena unui tanc T-72 și avea inițial o formațiune de 30 de tuburi de lansare de calibru 220 mm cu o rază de acțiune între 400 și 3.500 de metri.

Versiunea actualizată și pusă în funcțiune din 2001 de armata rusă, se numește TOS 1A ”Solntsepek”, iar vehiculul său de lansare BM-1 utilizează rachete mai lungi de 220 mm, în timp ce numărul de tuburi de lansare a fost redus de la 30 la 24. Cu toate acestea, noile tuburi de lansare sunt mai lungi decât sistemul anterior și, prin urmare, raza maximă de tragere a fost mărită la 6.000 m.

TOS 1A ”Solntsepek” poate lansa întreaga salvă în între 7,5 și 15 secunde, iar zona acoperită de o salvă rachetă este de aproximativ 200 × 400 de metri.

2. TOS 1 A Bu... (tos-1-a-buratino_48383500.jpg)

Sursă foto captură Youtube

Unda de șoc- ardere intensă a aerului


Explozia  în contact cu oxigenul provoacă o undă de șoc violentă, urmată de o ardere intensă a aerului, care atinge temperaturi de ordinul 1.500 - 2000°C. 

Practic cei care sunt foarte aproape de explozie sunt carbonizați, vaporizați...

Dar efectele exploziei nu se opresc aici; personalul care se afla, din păcate, în vecinătatea sa, chiar și în interiorul clădirilor și buncărelor, din cauza suprapresiunii foarte puternice, ar suferi leziuni interne teribile, precum ruptura timpanelor și a organelor auditive, ruptura plămânilor și a organelor interne; de fapt, orice tip de țesătură care interacționează cu uriașa undă de șoc ar fi comprimată, zdrobită sau dezintegrată de greutatea excesivă în funcție de proprietățile materialului metalic utilizat pentru creșterea puterii explozive. 

Organele interne care conțin aer (urechi, plămâni și intestine) sunt deosebit de vulnerabile la explozie, tocmai pentru că micro-fragmentele de material metalic provenite din explozie pătrund în organele unde există oxigen și le ard ușor. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel