Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre vaccinarea împotriva bolilor infecțioase.
„Resping vehement constrângerea pentru vaccinare, dar din ceea ce am făcut noi în acest proiect de Hotărâre de Guvern nu reiese absolut de nicăieri acest lucru legat de constrângere.
Dacă noi nu o să reușim să revenim la valorile, și nu mă refer la vaccinurile noi care nu sunt autorizate, ci la vaccinurile tradiționale care se administrează în România de foarte mulți ani, și acoperirea vaccinală nu o aducem la valorile care existau în anii 2003-2005, adică de peste 90%, atunci o să avem o problemă.
Din păcate, pentru unele dintre aceste vaccinuri noi avem valori de acoperire vaccinală care ne situează dincolo de locul 100 în rândul statelor lumii și suntem foarte apropiați de anumite țări din Africa Centrală și suntem foarte departe de țările europene.
Nu putem să asistăm impasibil la scăderea acoperirii vaccinale a copiilor din România când la frontierele noastre este un război, iar în Ucraina, în mod repetat, s-au semnalat fie cazuri de difterie, fie cazuri de poliomielită, la un moment dat, derivată dintr-un virus care este utilizat în vaccinare, dar care dacă populația nu este protejată, poate să producă îmbolnăviri.
Cred că avem această responsabilitate să aducem din nou acoperirea vaccinală în România, acolo unde era în urmă cu 15-20 de ani. Despre asta este vorba.”, a spus Alexandru Rafila la Antena3 CNN.
Fiecare țară din UE/SEE aplică propriul program de vaccinare. În majoritatea țărilor UE/SEE vaccinările au caracter de recomandare. În 12 țări din UE/SEE vaccinarea copiilor împotriva anumitor boli este obligatorie, deși vaccinurile care sunt obligatorii variază în aceste țări.
Țările din UE/SEE au atins o rată mare de vaccinare prin vaccinări obligatorii și neobligatorii (cu caracter de recomandare).
Fiecare țară din UE/SEE hotărăște dacă pe teritoriul său vaccinarea este obligatorie sau voluntară. Guvernele naționale țin cont de factori ca de exemplu sistemele de sănătate, sistemele juridice și normele culturale.
„În România, vaccinurile NU sunt obligatorii, fiind asigurate cu grad de recomandare, iar noua Strategie nu prevede vaccinarea obligatorie.
În ceea ce privește rata de vaccinare, România se află pe ultimele locuri la nivel internațional. Astfel, într-o statistică la nivel mondial din 2023, cu privire la rata de vaccinare cu vaccinul DTP1 (difteric, tetanos, pertusis), România se află pe locul 175, doar patru țări având o rată de vaccinare mai redusă: Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee!", a scris Prof. dr. Săndesc Dorel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News