În urmă cu 90 de ani se năștea o stea a cinematografiei românești: Gheorghe Dinică. Val de mesaje emoționante în online, la început de an

foto: Cinemagia via Wiki Commons
foto: Cinemagia via Wiki Commons

În prima zi din an, acum 90 de ani, venea pe lume Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai mari actori ai României.

Pe 1 ianuarie 1934 se năștea marele actor Gheorghe Dinică. Cum era de așteptat, trei zile la rând, prietenii și foștii colegi de breaslă l-au amintit în postările lor din online, la început de an, pe cel alături de care unii au jucat în filme și piese de teatru de-a lungul anilor. Un mesaj emoționant a postat și Oana Pellea.

"Dacă l-ați fi cunoscut… unul dintre cei mai excepționali actori care s-au născut în această țară… Nea Gigi Dinică a fost mult mai mult decât atât. Un om minunat, generos, cald, super inteligent, smerit, un partener de scenă desăvârșit, un om BUN, un profesionist cum rar întâlnești, un munte de umor, cu un enorm bun simț, un om timid… pe scurt un actor genial si o minune de OM, Nea Gigi… mi-e dor de tine! Dumnezeu sa te odihnească!" a scris Oana Pellea pe contul personal de Facebook.

Cinemagold a avut, de asemenea, un mesaj de aducere aminte: "Minunatul nostru, marele actor român Gheorghe Dinică, excepțional în teatru, film, cântece de petrecere. Îi ieșeau rolurile de canalie, avea umor și vocea îl ajuta. În interiorul lui un domn, bun și discret. Mare păcat că multele piese de teatru nu s-au tezaurizat. Cum îl țineți voi minte? În mod bizar eu îl văd ca în finalul din 'Explozia', acoperit de noroi și petrol și Draga Olteanu repezindu-se spre el. Giculeeee și el zâmbind într-o parte fericit, ca un motan, așa cum numai el putea.' Prin cenușa imperiului', plus filmele cu care a intrat în umorul urban, seria comisarilor cu el milog Lăscărică sau câinos Paraipan și 'Filantropica' - 'Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește de pomană' -, rămân în arhiva imaginilor. Și, de la 'Străinul' din 1963, Bastus al lui din 'Columna' - 'în nemernicia mea...' -, Stănică Rațiu din 'Felix și Otilia', jandarmul din 'Osânda', Nae din 'De ce trag clopotele, Mitică?', până la el din rolurile de după Revoluție - revoltatul din 'Patul conjugal', Arnoteanu din 'Craii de curte veche', emoționantul Gigi din 'Turnul din Pisa', personajele din 'Examen' și 'Ticăloșii' - o viață de om, o profesiune de credință pe care a făcut-o cu pasiune. Azi ar fi împlinit 90 de ani."

"Ne amintim de marele actor Gheorghe Dinică. Se împlinesc 90 de ani de la naștere sa. Fie-i memoria binecuvântată! Veșnică amintire!" a scris și administratorul megagrupului dedicat actorilor români "Actorii români - Valorile României nu mor"

"În război așa e: scapă cine poate. Nu plâng. Pentru că am ajuns departe, foarte departe, deși am pornit de la fundul sacului. În viață trebuie mereu să treci peste nenorociri și să ridici capul sus și să răzbești. Eu am răzbit. M-am suit pe scenă şi parcă eram acolo de când lumea!" sunt cuvintele actorului dintr-un interviu, care au rămas în memoria românilor până astăzi.

Gheorghe Dinică și-a manifestat interesul pentru actorie încă de tânăr, făcând parte din diferite trupe de teatru de amatori încă de la vârsta de 17 ani. În 1957 a intrat la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică București la clasa profesoarei Dina Cocea. A absolvit în 1961, fiind deja apreciat încă de la prima sa urcare pe scenă, chiar din același an, și aceasta pentru rolul inspectorului Goole în piesa Inspectorul de poliție. De atunci Dinică a jucat la cele mai importante teatre din România.

Mai multe replici celebre ale marelui actor, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel