ANM a emis o nouă prognoză actualizată pentru următoarele 4 săptămâni.
Publicitate
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
Săptămâna 24.01.2022 – 31.01.2022
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile intracarpatice și în extremitatea de sud-est a țării, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în zonele montane. În restul teritoriului, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile sudice și sud-estice, dar și local excedentar la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 31.01.2022 – 07.02.2022
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile sudice și estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte, local în centru și la munte.
Cantitățile de precipitații vor avea o tendință deficitară în regiunile estice, sudice și vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Săptămâna 07.02.2022 – 14.02.2022
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.
Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 14.02.2022 – 21.02.2022
Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, în majoritatea regiunilor.
Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea sudică a țării.
"De vineri, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât să consemnăm valori spre minus 14 - minus 15 grade Celsius în zonele depresionare. Vântul va sufla tare în zona montană cu rafale de 80-100 de km/h la altitudini mari, unde zăpada va fi viscolită, și, nu în ultimul rând, este posibil să consemnăm și precipitații sub formă de ninsoare, predominant în zonele intracarpatice.
Și în celelalte zone, mai ales în Banat, în nordul Moldovei, în Crișana, este posibil să consemnăm ninsori. Ne așteptăm să vedem și în partea de sud, sud-est a țării precipitații la început sub formă de ploaie. Însă, în funcție de evoluția datelor meteorologice, vom consemna informațiile la momentul respectiv.
Deocamdată, o perioadă mai rece, cu nopți geroase și dimineți geroase, în special în partea de vest, nord-vest, nord, nord-est a țării, precum și în zona centrală, acolo unde, nu numai în zonele depresionare la acest sfârșit de săptămână și începutul săptămânii viitoare este posibil să consemnăm valori sub -10 grade Celsius, ci cu o probabilitate mai mare în jumătatea de nord să avem ninsori, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu