România ocupă, în acest an, locul 46 în lume în Raportul global al Competitivităţii Digitale, în creştere cu o poziţie faţă de anul 2018, respectiv cu opt locuri în comparaţie cu anul 2017, susţine Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.
Conform clasamentului mondial realizat de IMD World Competitiveness Center, care a analizat competitivitatea digitală în 63 de ţări, atuurile competitive digitale ale României rămân: viteza internetului în broadband - locul 6 în lume, ponderea absolvenţilor în ştiinţe (locul 12) şi ponderea femeilor în cercetare ştiinţifică (locul 13 mondial).
Per ansamblu, România se clasează, în 2019, pe locul 46 în ceea ce priveşte competitivitatea la nivel global, în urcare cu un loc comparativ cu anul trecut, şi cu opt poziţii mai sus faţă de anul 2017. Pe de altă parte, INACO atrage atenţia asupra faptului că dezavantajele acute competitive digitale ale României sunt fundamental publice şi ţin cu prisosinţă de absenţa parteneriatelor public - private (locul 60 în lume), managementul oraşelor (locul 59), investiţiile publice în educaţie (locul 59), respectiv disponibilitatea capitalului şi a finanţării bancare (locul 55).
'Semnalele de alarmă cu privire la cât de adaptabile sunt instituţiile publice româneşti la schimbările tehnologice justifică demersul recent prezidenţial 'România TechNation', care necesită un plan de acţiune pragmatic indiferent de cromatica politică guvernamentală sau parlamentară şi susţinători în tot mediul politic şi civic, central şi local, mai ales în afara campaniilor electorale. Printre iniţiativele civice şi private care susţin prin fapte alfabetizarea digitală şi tehnologică în România amintim Digitaliada - iniţiativa Fundaţiei Orange şi primele laboratoare digitale educaţionale inteligente - Smart Lab 4.0 - create de către INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate în şcolile publice din România', precizează Andreea Paul.
Revenind la ierarhia întocmită de IMD World Competitiveness Center, pe primele locuri la competitivitate digitală se află SUA, urmate de Suedia, Singapore, Danemarca şi Elveţia, acestea fiind printre ţările cu cele mai avansate reglementări de profil, care reuşesc să atragă talentele umane, care sprijină cercetarea ştiinţifică şi generează inovaţii tehnologice, care reuşesc să asimileze în propriile naţiuni, la nivel general, acest avans tehnologic digital.
INACO este o comunitate non-profit de manageri, consultanţi, analişti şi experţi în domeniul economic, conectată la reţeaua de specialişti în economia de stat şi privată din România. Organizaţia precizează pe propria pagină de Internet că susţine necesitatea înfiinţării Consiliului Naţional pentru Competitivitate, 'o instituţie fundamentală pentru statul român, care în alte ţări funcţionează cu rezultate deosebite în progresul economic naţional'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News