În fiecare an aproximativ 5,3 milioane de persoane mor din cauza inactivităţii fizice. Lipsa de mişcare favorizează apariţia bolilor cardiatice, a diabetului, dar şi a cancerului.
[caption id="attachment_210080" align="alignleft" width="310"] Sursă foto: www.rtv.net[/caption]"Mersul pe jos face piciorul frumos" spune un proverb românesc, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne asigură că mersului pe jos şi sportul nu ne ajută numai să avem un corp armonios, dar şi unul sănătos. Însă, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Brigham and Women's Hospital din cadrul Harvard Medical School din Boston, 80% dintre adolescenţii din întreaga lume cu vârstă între 13 şi 15 ani nu practică nici măcar o oră de sport pe zi.
Situaţia este alarmantă mai ales dacă punem obezitatea şi sendentarismul pe seama lipsei de mişcare. "Rolul lipsei de mişcare continuă să fie subestimat, în pofida existenţei de peste 60 de ani a unor dovezi solide în privinţa impactului asupra sănătăţii. Rămân multe lucruri de făcut pentru a trata absenţa exerciţiului fizic ca pe o adevărată problemă de sănătate publică", arată profesorul Harold W. Kohl de la Universitatea Texas din Austin.
Conform studiului realizat de americani, lipsa de mişcare a devenit unul din principalii factori de deces, alături fumat, hipertensiune arterială, şi nivelul ridicat al colesterolului. În plus, cercetătorii susţin că aproape 10% din cazurile de cancer la sân şi colon, precum şi 7% din cazurile de diabet de tip 2 şi 6% din bolile cardiace s-ar datora lipsei de activitate fizică. Experţii amintesc faptul că sportul permite reglarea naturală a nivelului de glicemie, colesterol şi trigliceride, în timp ce sedentarismul şi lipsa de mişcare favorizează apariţia bolilor cronice, informează Realitatea.net.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu