Prăbușirea a început, iar efectul este unul de domino.
”Este de înțeles dacă ești complet confuz în ceea ce privește piața muncii și economia. Motivul pentru care te simți în întuneric este că motivele pot părea contraintuitive. Federal Reserve Bank, entitatea care controlează masa monetară a Statelor Unite, trebuie să înrăutățească economia înainte de a se putea îmbunătăți.
Președintele Fed, Jerome Powell, admite deschis că economia trebuie să fie ”răcită” pentru a lupta împotriva inflației. Rețineți că Powell și secretarul trezoreriei, Janet Yellen, au ratat marcajul de start, susținând inițial că această creștere a inflației este doar ”tranzitorie” și își va reveni după un timp. Însă a atins recorduri nemaivăzute de 40 de ani” punctează Jack Kelly într-o opinie din Forbes.
Conform descrierii, Jack Kelly este CEO, fondator, recrutor executiv la una dintre cele mai mari firme din lume din domeniul său de expertiză, lăudându-se cu plasarea a mii de profesioniști în companii de top, în ultimii 20 de ani.
În continuarea opiniei sale, Kelly scrie că ”Unul dintre singurele instrumente ale Fed acum este creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce face mult mai scumpă cumpărarea unei case cu un credit ipotecar, utilizarea cardurilor de credit sau căutarea de împrumuturi pentru a începe o afacere. Rezultatul este că oamenii vor renunța la achiziționarea de locuințe, vor reduce cheltuielile, vor renunța la începerea unei afaceri, iar companiile vor concedia lucrători și vor îngheța angajările”.
El mai precizează că Guvernul nu a lăsat Fed-ului prea multe variante de a interveni, ceea ce a dus la un șomaj ridicat, teoria fiind că economia se va contracta.
Despre criza de pe piața muncii, Jack Kelly notează că ”La început, disponibilizările au venit pentru startup-urile susținute de capital de risc și companiile de tehnologie mai mici, care erau puternic finanțate, dar nu aveau venituri semnificative și nu aveau profituri. Apoi, industria cripto a fost zdrobită. Nu numai că au fost disponibilizări, dar platformele au fost închise, fondurile au fost indisponibile clienților și au falimentat. Acum, reducerile și înghețarea angajărilor vin pentru corporațiile mari. Wells Fargo și JPMorgan au redus personalul legat de credite ipotecare din cauza încetinirii previzibile a achizițiilor de locuințe, deoarece plățile lunare ale creditelor ipotecare și dobânzile sunt o povară prea mare pentru familii. Microsoft, Twitter, Apple, Netflix, Ford Motors și multe alte corporații importante concediază lucrători sau îngheață numărul de angajați”.
Efectul va fi unul de domino, avertizează economistul. ”Fiecare companie, temându-se de o recesiune, va reduce bugetele. Acesta este, practic, planul Fed. Lucrătorul trebuie să fie sacrificat pentru ca sistemul să fie din nou echilibrat”.
”Poate ați observat că, dacă mergeți într-o vacanță, să mâncați, să faceți cumpărături la un mall sau să participați la un eveniment, este aglomerat de oameni. După mai bine de doi ani în care s-au confruntat cu o pandemie și au stat în mare parte în casă, se răzbună la cumpărături și călătoresc. Aceste acțiuni ar putea menține economia în funcțiune. Cu toate acestea, poate crește din neatenție inflația” mai scrie Kelly.
”În aceste vremuri dificile, oamenii trebuie, de asemenea, să întreprindă acțiuni personale pentru a-și proteja locurile de muncă și finanțele” mai transmite el: ”Intră în birou pentru a fi văzut și fă-te indispensabil, așa că vor trebui să te țină”.
”Economisiți banii. Nu vă asumați prea mult risc cu investițiile în acțiuni sau cripto-uri. În cele din urmă, evitați datoria cu dobândă flexibilă care ar putea crește rapid” conchide Jack Kelly.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu