Înainte de greva profesorilor de miercuri, care s-a desfășurat în intervalul orar 11,00 - 13,00, am găsit niște imagini care nu au nevoie de prea multe comentarii.
Profesorii nu mai sunt respectați ca pe vremuri. Desigur, nu generalizăm, dar au fost atâtea cazuri, de-a lungul vremii, de elevi care își batjocoreau dascălii. Îmi amintesc și acum cazul unui profesor de la Liceul de Arta „Hariclea Darclee” din municipiul Brăila care, în 2016, sătul de umilirea profesorilor de către elevi, spunea că este unul dintre cei care se tem de „ziua de mâine” a școlii românești!
„Mai am 5-6 ani până la pensie și – credeți sau nu – vreau să ies din școală teafăr și nevătămat („cu toate țiglele pe acoperiș”)!”, spunea cadrul didactic de la Liceul de Artă din Brăila.
Desigur, era doar un mesaj tulburător, un strigăt de disperare, prin care se dorea evidențierea unui fenomen care se tot răspândește în școala românească: umilirea profesorilor.
Până azi nu s-a schimbat nimic.
La șase ani de la strigătul de disperare al profesorului din Brăilă, astăzi am dat găsit pe TikTok un video live făcut de un licean din Sibiu, elev în clasa a zecea. Se întâmpla în jurul orei 09.00, înainte de greva profesorilor.
Din filmarea respectivă, se vedea cum elevii stăteau cu ochii în telefon în timpul orei, fără mască, în timp ce unii dintre ei tușeau. La un moment dat, se aude profesoara, de la catedră, care îl întreabă pe elevul care făcea filmarea dacă iar este live pe TikTok. Elevul zice că nu, mai îndrugă două-trei minciuni și live-ul continuă. Profesoara părea obișnuită cu astfel de comportamente și cumva blazată. La un moment dat, i-a citit notele: erau 4, 2, 2 sau ceva similar oricum. Elevul din Sibiu mai răspundea, din când în când, cu câte o înjurătură celor care îi scriau, în comentarii, să pună mână pe carte... că-l așteaptă lopata în caz contrar. Înjurăturile erau în șoaptă, desigur, pentru a nu-l auzi profesoara.
În România, se pot face bani din live-urile de pe TikTok. Această metodă poate aduce profituri considerabile chiar și în România, mai ales dacă un creator de conținut este cunoscut și are mulți urmăritori. În acest sens, este importantă popularitatea utilizatorului și capacitatea acestuia de a atrage donații din partea celor care urmăresc live-ul.
Vreau să cred că respectivul liceu din Sibiu (de acolo a spus elevul că este, fără a preciza numele instituției) este un caz singular și că profesorii încă au putere în fața elevilor. Desigur, respectul pentru profesori ar trebui să fie învățat de-acasă, în primii șapte ani de viață.
Mă întreb retoric, după ce am urmărit live-ul, cine ne va plăti nouă pensiile? Pensia noastră, a celor care azi avem 30 de ani, nu o va plăti efectiv Statul, ci o vor plăti cei care vor munci atunci când ne vom pensiona noi. Dar cine mai exact? Copiii care astăzi, în timpul orelor, stau live pe TikTok și cer „donații ca să treacă la mate”?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu