Producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie - noiembrie 2022.
Producţia de petrol şi gaze condensate a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la 488 milioane de tone, a anunţat marţi agenţia rusă de presă Interfax, citându-l pe vicepremierul Alexander Novak, transmite Reuters.
Ţările din UE au fost principalii cumpărători de ţiţei rusesc timp de decenii, dar luni a intrat în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
Conform calculelor Reuters, producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate în perioada ianuarie-noiembrie 2022 s-a situat în medie la 10,91 milioane barili pe zi (bpd).
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că producţia Rusiei de petrol ar putea scădea cu 500.000 - un milion barili pe zi la începutul anului viitor, după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă.
Publicaţia rusă Kommersant a anunţat marţi, citând de asemenea surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că producţia Rusiei de petrol în noiembrie 2022 s-a situat în medie la 1,486 milioane de tone (10,89 milioane barili) pe zi, un avans de 2% faţă de octombrie
Ziarul susţine că producţia a crescut în urma reluării producţiei zăcământului offshore Pacific Sakhalin 1, condus anterior de ExxonMobil, care l-a abandonat după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.
UE va trebui să înlocuiască ţiţeiul rusesc cu petrol din Orientul Mijlociu, vestul Africii şi Statele Unite, ceea ce ar trebui să stopeze prăbuşirea preţului petrolului, cel puţin pe termen scurt, a declarat Ann-Louise Hittle, vicepreşedinte la Wood Mackenzie. "Preţurile scad în prezent din cauza aşteptărilor încetinirii cererii, în pofida deciziilor UE şi G7. Ajustările la embargoul instituit de UE asupra petrolului rusesc vor sprijini probabil temporar preţurile", adaugă Hittle, conform Agerpres.
Ukroboronprom, unul dintre cele mai mari conglomerate din industria ucraineană de armament, a anunțat că a finalizat mai multe testări cu succes ale unei drone de atac cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri, relatează Ukrinform.
„Până astăzi au fost completate mai multe stadii ale unor testări cu succes. În conformitate cu instrucțiunile Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, trecem stadiul testării echipamentelor de blocare a sistemelor de război electronic”, a declarat Natalia Sad, purtătoarea de cuvânt a Ukroboronprom (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu