Martin Griffiths a spus că dezastrul din Gaza este cauzat de faptului că "oamenii nu pot scăpa, sunt blocați înăuntru, nu pot să fugă".
Publicitate
"Gaza este cea mai gravă criză umanitară pe care am văzut-o în ultimii 50 de ani", a mai declarat Martin Griffiths.
El a comparat situația din Gaza cu războiul actual din Sudan, unde "suferința este destul de probabil similară" - dar, deși opt milioane de oameni au fost strămutați, un milion și jumătate au părăsit țara din nord-estul Africii.
"Acum nu spun că este un lucru minunat, dar este o alegere pe care o pot face. Aceasta nu este o alegere care poate fi făcută în Gaza", a spus el.
De la începutul războiului, la 7 octombrie anul trecut, când Hamas a lansat un atac mortal asupra Israelului, aproximativ 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost alungați din casele lor din cauza loviturilor israeliene de represalii.
Zone mari din nordul Fâșiei Gaza au fost complet distruse, majoritatea oamenilor s-au mutat mai la sud, iar o criză umanitară a făcut ca un sfert din populație să moară de foame.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că în Rafah, la granița sudică cu Egiptul, se ascund oameni înarmați ai Hamas și că se gândește să lanseze un atac terestru asupra orașului.
În Rafah, 1,4 milioane de persoane - peste jumătate din populația teritoriului - sunt înghesuite în tabere de corturi, apartamentele supraaglomerate și adăposturi din oraș.
Griffiths a avertizat că, dacă ar avea loc o astfel de operațiune terestră a forțelor israeliene, "vă rog să nu credeți că o operațiune umanitară poate reuși să ajute oamenii așa cum ne-am dori. Nu va reuși".
El a adăugat: "Cu o comprimare a peste un milion de oameni în acea zonă, în jurul Rafah, fără ca aceștia să aibă posibilitatea de a merge mai departe spre sud... suntem extrem de îngrijorați de lipsa condițiilor de operare pentru orice fel de operațiune umanitară".
Griffiths a mai spus: "Avem mari probleme de acces. Avem din ce în ce mai multe episoade de dezordine civilă, care ne împiedică accesul și ne atacă șoferii. În prezent, avem mari dificultăți în ceea ce privește transportul ajutoarelor în Gaza. Dacă Rafah ar fi atacat și dacă Rafah s-ar închide, ar fi și mai dificil."
"Nu credem că există un loc sigur în care oamenii să se poată deplasa în Gaza. Așa că ideea de a-i evacua către un loc sigur credem că este iluzorie", a completat acesta.
Hamas a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, în raidul său transfrontalier asupra Israelului din 7 octombrie și a luat ostatici alți aproximativ 250 de oameni. În urma loviturilor israeliene de represalii, cel puțin 28 576 de palestinieni, majoritatea femei și copii, au fost uciși în Gaza, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas.
Griffiths a negociat cu teroriștii de-a lungul carierei sale îndelungate și a declarat că Israelul trebuie să negocieze încheierea războiului cu Hamas, în ciuda faptului că Netanyahu a promis că va distruge grupul militant.
"Nu pot să mă gândesc la un exemplu la îndemână al unui loc în care o victorie prin război a reușit împotriva unui grup bine înrădăcinat, terorist sau de altă natură. Ceea ce am constatat este că dialogul este un instrument mai bun, chiar și cu teroriștii, pentru a se angaja și a rezolva sau soluționa diferențele", a concluzionat oficialul, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu