Mare sărbătoare pentru întreaga suflare creștin ortodoxă. La fix 40 de zile după ce am sărbătorit Sfintele Sărbători de Paște, a venit momentul să celebrăm Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos. În această zi, creștinii se salută cu sintagma „Hristos s-a înălțat” și „Adevărat S-a inălțat!”.
Potrivit izvoarelor teologice, Înălțarea Domnului este o minune la care au participat Apostolii lui Iisus. În literatura de specialitate, Înălțarea Domnului este consemnată pentru prima dată în lucrarea „Descoperă sărbătoarea Paștilor” scrisă de Eusebiu din Cezareea, care datează din anul 332.
Din lucrarea amintită adineauri reiese faptul că Înălțarea se sărbătorea în aceeași zi cu Rusaliile, după 50 de zile după Înviere. Undeva la sfârșitul veacului al IV-lea spre începutul secolului al V-lea, sărbătoarea Înălțării Domnului s-a sărbătorit într-o altă zi decât cea de Pogorârea Sfântului Duh, mai exact la fix 40 de zile după Înviere, dată care de altffel a rămas nemodifficată până în zilele noastre.
În orânduiala creștină populară, sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Ispas, o denumire care provine de la personajul mitic cu același nume. Potrivit credinței populare, Ispas ar fi participat la rândul său la Înălțarea Domnului.
"Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia”, precizează experții în Etnografie și Folclor. Totodată, se mai spune că cine moare în această zi ajunge direct în Rai, este și ultima zi în care se mai pot vopsi și mânca ouă roșii conform tradiţiei.
“În noaptea şi ziua de Ispas au loc numeroase obiceiuri şi practici magice de apărare: culegerea şi sfinţirea florilor, frunzelor şi ramurilor de alun, nuc, leuştean, paltin, lovirea vitelor şi oamenilor cu leuştean, încingerea peste mijloc (brâu) a fetelor şi femeilor cu leuştean, îmbunarea spiritelor morţilor cu ofrande bogate, vrăji şi descântece”, a explicat Doina Ișfanoni, cercetător științific la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală.
De asemenea, odată cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din anii 1999 și 2001, Înălțarea Domnului a fost consemnată ca Zi a Eroilor și totodată reprezintă o sărbătoare națională bisericească. Este ziua rezervată de toate lăcașurile sfinte din țară și din străinătate pentru comemorarea tuturor eroilor români căzuți pe câmpul de luptă în numele credinței, dreptate, pentru întregirea neamului sau pentru apărarea țării.
Tot în cultura tradițională se mai spune că astăzi nu ai voie să dai lucruri cu împrumut sau bani, credincioșii care oferă chibrituri sau sare nu ar trebui să mai facă aceste lucruri deoarece pot pierde sporul casei. Totodată, și gospodinele care cos astăzi vor avea parte de ghinion, prin urmare astăzi de Înălțarea Domnului este interzis spălatul rufelor sau a altor treburi casnice, potrivit adevărul.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu