Inaugurarea Pasajului Basarab amânată pentru montarea de senzori seismici

Pasaj denivelat suprateran BASARAB
Pasaj denivelat suprateran BASARAB

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, sâmbătă, că Pasajului Basarab ar putea să nu mai fie inaugurat la sfârşitul lunii martie, aşa cum era prevăzut iniţial, ci după ce se vor instala, la cererea proiectantului de la Madrid, sensori seismici care pot avertiza populaţia cu 40 de secunde înainte de producerea unui cutremur.

„Proiectantul ne-a precizat că a luat notă de ce s-a transmis, datele pentru a începe prima reglare de hobane, şi am constatat că cere încărcarea deplină a podului. Noi nu luasem la socoteală tramvaiul. Deci cerea şi cu tramvaiul, şi atunci nu o să avem ce face, decât, probabil, că terminăm montajul liniei de tramvai ca să putem să-l încărcăm aşa cum ne cere proiectantul“, a declarat edilul şef al Capitalei, care a verificat, sâmbătă, stadiul lucrărilor la Pasajul Basarab.

Sorin Oprescu a precizat că nu doreşte să facă rabat de la cerinţele specialiştilor, tocmai de aceea nu ţine neapărat să taie panglica inaugurală la sfârşitul lunii martie, ci atunci când pasajul va fi sigur pentru cetăţeni. Cât priveşte termenul la care Pasajul Basarab va fi inaugurat şi se va putea circula pe el, edilul-şef a afirmat că nu poate să ofere o dată exactă, pentru că depinde de aprecierile tehnice făcute de constructori. Potrivit acestuia, constructorii vor face, în cel mai apropiat timp, un grafic estimativ cu privire la finalizarea lucrărilor.

De asemenea, edilul Capitalei a mai precizat că Pasajul Basarab va fi dotat cu senzori de cutremure şi cu senzori de trafic. Senzorii de cutremur au rolul de a-i avertiza pe cei aflaţi în trafic atunci când există riscul unui cutremur de cel puţin şapte grade pe scara Richter, iar cei de trafic vor anunţa atunci când se circulă îngreunat, făcând şi estimări cu privire la timpul necesar traversării podului. Atât senzorii de cutremur, cât şi cei de trafic vor fi montaţi, cei mai probabil, la intrarea şi ieşirea de pe pod.

Primarul general a mers în inspecţie la pasaj însoţit de directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu. Oprescu a precizat că l-a invitat pe Mărmureanu pentru expertiza acestuia în montarea de senzori care să fie în comunicare directă cu Comandamentul general.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel