Ministerul Sănătății suplimentează cu 200 de milioane de lei bugetul acțiunilor prioritare din spitale. În anul 2024 s-au alocat sume record pentru marile urgențe medicale de peste 500 de milioane de lei.
Față de alocarea inițială din ianuarie 2024 de 330 de milioane de lei, astăzi, Ministerul Sănătății a aprobat suplimentarea programului cu încă 200 de milioane de lei. Principalele componente care au fost suplimentate considerabil sunt cele pentru pacienții cu AVC, unde bugetul a fost mărit cu 90%, infarct miocardic acut cu 45% și pentru ATI cu 50%.
”Pacienții cu mari urgențe medicale au nevoie de materiale sanitare și medicamente care să poată să fie folosite imediat pentru salvarea vieților. Nu este suficient să acorzi primul ajutor și să transporți pacientul la un spital, ci trebuie să ai resursele umane și materiale disponibile imediat, iar acest lucru reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății care a crescut fără precedent alocările destinate acțiunilor prioritare. Pacienții care au nevoie de anestezie și terapie intensivă, pacienții cu politraumă, pacienții cu mari arsuri, infarct miocardic acut și accident vascular cerebral au beneficiat începând cu anul 2022 de o creștere de trei ori a sumelor alocate! Suntem responsabili și determinați să oferim împreună cu personalul sanitar tot sprijinul pacienților cu mari urgențe medicale. Această schimbare a modului de finanțare a fost posibilă datorită sprijinului Ministerului Finanțelor și Guvernului României.” a declarat ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Programul Acțiuni Prioritare derulat de Ministerul Sănătății finanțează direct spitalele din România, suplimentar față de CNAS, pentru patologiile prioritare cum sunt Anestezie Terapie Intensivă, Accident Vascular Cerebral, Infarct Miocardic Acut, Traumă sau Arși Grav.
Consiliul Local Pitești a aprobat studiul de fezabilitate pentru viitorul spital de stat ce va fi construit în oraș, unul dintre cele mai moderne din România. Proiectul este un parteneriat între Primăria Pitești, Spitalul Județean și Consiliul Județean Argeș, fiind cel mai probabil finanțat prin PNRR. Etapele următoare includ proiectarea și execuția propriu-zisă, cu o durată estimată de 36 de luni pentru construcție. Dacă toate etapele vor fi respectate, spitalul ar putea fi finalizat până la sfârșitul anului 2028.
Argeșul va deveni astfel primul județ din România cu două spitale de stat construite de la zero după Revoluție. Primul spital, din orașul Mioveni, a fost deschis în toamna anului 2019.
Viitorul spital de stat din Pitești va avea o capacitate de 240 de paturi, cu diverse secții și un ambulatoriu integrat. Printre specializările disponibile se numără psihiatria, bolile infecțioase pentru adulți și copii, oftalmologia, recuperarea cu paturi de neurologie și ortopedie, dializa, reumatologia, endocrinologia, analizele medicale, laboratorul de anatomie patologică, imagistica și RX, precum și farmacia și camera de gardă.
Conform studiului de fezabilitate, spitalul va fi compus din două clădiri: una destinată secției de Boli Infecțioase, cu subsol, parter și etaj și o suprafață construită de aproape 1.700 de metri pătrați, și alta pentru celelalte secții, cu trei etaje și o suprafață construită de 4.680 de metri pătrați.
„Este un proiect foarte important pentru sistemul medical al Piteștiului și al Argeșului. Am realizat pentru acest proiect un parteneriat alături de Consiliul Județean Argeș și Spitalul Județean Argeș. O parte dintre secțiile Spitalului Județean Argeș vor fi relocate în viitorul spital. Secția de Boli Infecțioase va fi mutată din clădirile vechi în care funcționează de mulți ani în Spitalul Pitești. Va fi, de asemenea, mutată și secția de Psihiatrie. Viitorul spital va fi unul ultramodern, cu dotări de ultimă generație”, a declarat Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești.
Valoarea estimată a proiectului este de aproape 568 de milioane de lei, echivalentul a peste 100 de milioane de euro.
Primul spital de stat construit de la zero în România după Revoluție este Spitalul Mioveni, situat la 15 kilometri de Pitești și la 120 de kilometri de București. Construcția spitalului din Mioveni a durat trei ani și jumătate și a costat peste 60 de milioane de euro, fiind finanțată prin programul PNDL și din bugetul autorităților locale din Mioveni.
Spitalul Mioveni este unul dintre cele mai moderne din România, cu fiecare secție având propriul sistem de ventilație cu aport de aer proaspăt, care filtrează aerul la o puritate de 99,99% datorită sistemului avansat HEPA. Un sfert din energia necesară este produsă ecologic prin panourile solare montate pe acoperiș. Spitalul poate funcționa independent timp de 48 de ore cu energie electrică și apă din resurse proprii în caz de calamitate. Blocul operator are patru săli de operație funcționale simultan și este conceput să reziste la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter. Spitalul dispune și de un adăpost antiatomic de 225 metri pătrați, care poate găzdui o sută de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu