Încă dinainte de a se naște, bebelușii reacționează la diferite mirosuri și gusturi, în funcție de alimentația mamei: Dezvoltare a percepției și a memoriei

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Mai mulți cercetători au prezentat rezultatele unui studiu care prezintă modul în care copiii, înainte de a se naște, percep diferitele mirosuri și gusturi în funcție de alimentația mamei.

Bebelușii din uter sunt mari fani ai morcovilor, dar nu atât ai legumelor cu frunze verzi. Ei arată acest lucru pe porpria față, potrivit oamenilor de știință într-un nou studiu publicat joi.

Cercetătorii de la Universitatea Durham din nord-estul Angliei au spus că descoperirile au fost primele dovezi directe că bebelușii reacționează diferit la diferite mirosuri și gusturi înainte de a se naște.

O echipă de oameni de știință a studiat scanările cu ultrasunete 4D a 100 de femei însărcinate și a descoperit că bebelușii expuși la arome de morcov au prezentat răspunsuri zâmbitoare. Cei expuși la arome de plante cu frunze verzi au arătat, în schimb, mai multe răspunsuri de tristețe.

Cercetătorul principal de studii postuniversitare Beyza Ustun a spus:

„O serie de studii au sugerat că bebelușii pot simți gust și miros în uter. Studiul nostru este primul care a observat aceste reacții înainte de naștere. În consecință, credem că această expunere repetată la arome înainte de naștere ar putea ajuta la stabilirea preferințelor alimentare după naștere, ceea ce ar putea fi important atunci când ne gândim la mesajele legate de alimentația sănătoasă”, a spus ea.

Oamenii experimentează aroma printr-o combinație de gust și miros.

Cercetările ar putea evidenția dezvoltarea percepției și memoriei

La copiii care încă nu s-au născut, se crede că acest lucru se poate întâmpla prin inhalarea și înghițirea lichidului amniotic din uter.

Studiul, publicat în revista Psychological Science, a inclus oameni de știință de la Durham's Fetal and Neonatal Research Lab și de la Universitatea Aston din Birmingham, centrul Angliei. A fost implicată și o echipă de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Burgundia, Franța.

Echipele cred că descoperirile ar putea aprofunda înțelegerea dezvoltării receptorilor umani ai gustului și mirosului, precum și a percepției și a memoriei.

Coautorul cercetării, profesorul Jackie Blissett, de la Universitatea Aston, a declarat:

„S-ar putea argumenta că expunerile repetate la arome prenatale pot duce la preferințe pentru acele arome experimentate postnatal. Cu alte cuvinte, expunerea fătului la arome mai puțin „placute”, precum kale, ar putea însemna că se obișnuiesc cu acele arome în uter. Următorul pas este să examinăm dacă aceștia prezintă mai puține răspunsuri „negative” la aceste arome de-a lungul timpului, ceea ce duce la o mai mare acceptare a acestor arome atunci când bebelușii le gustă pentru prima dată în afara uterului.”, a spus el, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel