Grecia nu este singura țară aflată într-o criză financiară severă.
Puerto Rico se află aproape de colaps financiar, neputând să-și plătească datoria de peste 70 de milarde de dolari către creditorii săi.
De la începutul anului, peste 100 de școli s-au închis, în încercarea de a tăia din cheltuieli, iar creditorii săi cer închiderea a și mai multe unități de învățământ, scrie the Independent.
Trei foști economiști ai FMI au fost angajați de un grup de 4 de fonduri de investiții pentru a analiza situația din Puerto Rico. Aceștia au arătat că cheltuielile cu educația a crescut cu 49% în ultimul deceniu, în condițiile în care școlarizarea a scăzut cu 25%, ceea ce înseamnă că este loc pentru tăieri.
Fondurile care au cerut analiza sunt "fonduri vultur", care caută să facă profit în țările aflate în criză.
Declararea falimentului, respinsă
La începutul lunii iulie, guvernatorul din Puerto Rico a cerut declararea falimentului, adică restructurarea datoriilor, potrivit legilor americane privind falimentul. Puerto Rico este stat suveran, dar teritoriu al SUA din 1898.
„Scopul ar fi să negociem un moratoriu cu creditorii, pentru a amâna câțiva ani plata datoriilor, astfel încât să putem folosi banii, de-a lungul acestor ani, pentru a face plăți și pentru a investi în Puerto Rico, creând locuri de muncă și accelerând economia", a explicat guvernatorul Alejandro Garcia Padilla.
Un purtător al Casei Albe a anunțat, însă, că Puerto Rico, deși este teritoriu american, nu este eligibil pentru a-i fi declarat falimentul, pentru că nu este o municipalitate.
Guvernatorul insulei a cerut Washingtonului, în aceste condiții, să modifice „de îndată" legea falimentului.
Chiar dacă nu are același statut, insula Puerto Rico este supusă aceluiași regim ca al celor 50 de state americane. Legea nu permite declararea falimentului unui stat, dar o poate face în cazul unei localități, cum s-a întâmplat în 2013 cu orașul Detroit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci