Încă un oraș din România renunță la taxa pe apa de ploaie! De ce apa meteorică e considerată "un bir aberant"

foto: Freepik
foto: Freepik

În Brăila, ca și-n multe alte orașe din țară, cetăţenii trebuiau să plătească, până nu demult, atunci când ploua mai mult şi se umplea reţeaua de canalizare din oraş. Se numeşte taxă pentru strângerea apei "meteorice" şi se calculează în funcţie de suprafaţa pe care o are fiecare proprietar şi media precipitaţiilor din luna respectivă.

 

Vești bune pentru brăileni! Taxa pe apa de ploaie va deveni istorie.

Ce este taxa pe apa de ploaie și de ce mulți români încă o mai plătesc

În ultimii ani, pe fondul eforturilor de a asigura bugete locale consistente, administrațiile locale, de la primării la operatorii de servicii publice de apă și canal, au recurs la majorări și, implicit, la instituirea unor noi biruri. Aceste măsuri, justificate oficial prin creșterea bugetelor pentru investiții, au avut un impact direct asupra buzunarelor cetățenilor.

După ce, în trecut, o comună din Galați a introdus, în premieră națională, "taxa pentru becul de pe stâlp", iar anul trecut, orașele Galați și Brăila au devenit cunoscute pentru prețurile exorbitante ale apei potabile, brăilenii au scăpat, în sfârșit, de această "problemă".

Cei care locuiesc la case erau cei mai afectați, fiind nevoiți să plătească pentru apa de ploaie care s-a acumulat în curțile lor. De la 5-6 metri cubi până la 35 de metri cubi, brăilenii erau obligați să achite sume considerabile pentru serviciul de canalizare a apelor meteorice. Chiar și cei care nu au instalații de canalizare în curți erau buni de plată, plata "meteo" fiind inclusă în multe dintre facturi. Situația este cu atât mai absurdă cu cât mulți români sunt taxați pentru apa de ploaie care se scurge în pământ, fără a ajunge în sistemul de canalizare.

Controversata taxă, denumită "taxa pe apa de ploaie", a fost introdusă în urmă cu mai bine de un deceniu și este justificată oficial ca fiind necesară pentru acoperirea costurilor asociate procesării apelor meteorice. Deși unele primării din țară au eliminat deja această taxă, altele preferă să o mențină, generând astfel nemulțumiri în rândul populației. Nu mai este și cazul brăilenilor, și asta pentru că de la începutul lunii martie taxa a fost eliminată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel