Încă un pas spre digitalizarea administrației. Bogdan Ivan dă anunțul zilei

Transformarea digitală a administrației publice din România primește un impuls semnificativ odată cu implementarea serviciului de cloud guvernamental, o inițiativă ambițioasă care promite să redefinească interacțiunea dintre cetățeni și stat. Astăzi a avut loc recepția cloudului dedicat, la Data Center-ul STS din Brașov.

Unul dintre principalele beneficii ale acestei tehnologii este eliminarea investițiilor fragmentate în soluții digitale. În prezent, fiecare instituție publică gestionează independent infrastructuri IT, ceea ce generează costuri ridicate și ineficiență. Cu noul cloud guvernamental, procesele gestionate individual vor fi centralizate, ceea ce va reduce cheltuielile și va asigura o utilizare mai eficientă a resurselor publice.

Pe lângă avantajele financiare, standardizarea tehnologică va face posibilă interoperabilitatea între sistemele informatice ale diferitelor instituții publice. Din 2025, aceste sisteme vor funcționa sincronizat, facilitând schimbul rapid și sigur de informații între instituțiile din România și cele europene.

5. -imagine fara descriere- (bogdan-ivan1_06845200.jpg)

Reformă asumată prin PNRR și parte a investiției „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental” din cadrul Componentei 7 – Transformare digitală, "tehnologia cloud computing permite ajustarea rapidă și eficientă a resurselor de calcul în funcție de necesitățile fiecărei instituții care va avea aplicații și sisteme informatice în cloud-ul guvernamental. Dacă o instituție va avea nevoie de mai mult spațiu de stocare, sau de mai multă putere de procesare, astfel de resurse suplimentare vor fi obținute în timp real, fără a fi nevoie de investiții suplimentare în echipamente sau soluții digitale", potrivit Autorității pentru Digitalizarea României.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a recepționat astăzi, la Data Center-ul STS din Brașov, cloudul dedicat, "investiția de 100 de milioane de euro care aduce într-un singur loc sistemele informatice ale administrației".

Amplasat în localitatea Cristian, centrul de date al STS găzduiește deja echipamentele tehnice pentru operaționalizarea componentei de cloud dedicat a cloudului guvernamental al statului român.

4. -imagine fara descriere- (bogdan-ivan5_45602600.jpg)

„Am promis că aducem cloudul guvernamental din anul 2026 în 2024 și exact asta am făcut. Astăzi, la Cristian, în județul Brașov, am finalizat instalarea tuturor echipamentelor pentru cloudul dedicat, investiția de 100 de milioane de euro care aduce într-un singur loc sistemele informatice ale administrației. Următorul pas este configurarea pe aceste echipamente de ultimă generație a aplicației unice a statului, care le va permite românilor din toată lumea să interacționeze cu administrația publică din țara noastră – de oriunde, oricând”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Centrul de date al Serviciului de Telecomunicații Speciale este unul dintre cele mai noi, sigure și performante din România, cu certificări mondiale TIER III Design și TIER III Facility, fiind proiectat și dezvoltat conform celor mai moderne cerințe operaționale și tehnice în domeniu.

3. -imagine fara descriere- (bogdan-ivan6_04789900.jpg)

În vizita de lucru, ministrul Bogdan Ivan a fost însoțit de general ing. Ionel-Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale și de Dragoș Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

"Următorul pas este instalarea pe aceste echipamente de ultimă generație a aplicației unice a statului, care va permite românilor din toată lumea să interacționeze digital cu administrația – de oriunde, oricând, fără cozi sau hârtii inutile", mai scrie Bogdan Ivan pe o rețea de socializare.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bogdan Ivan (@bogdanivangruia)

"Centrul de date al STS din Cristian beneficiază de infrastructură de electroalimentare și răcire ce asigură o disponibilitate maximă și în condiții optime a funcționării echipamentelor de procesare, stocare, comunicații și securitate cibernetică, având, de asemenea, soluții moderne care optimizează consumul de energie și protejează mediul.

Inginerii și specialiștii care operează centrul de date au pregătire, expertiză și acreditări specifice în astfel de instalații critice și sunt în măsură să asigure disponibilitatea ridicată a centrului de date, securitatea operațională, eficiența energetică și suportul tehnic pentru instituțiile publice din România care au găzduite echipamente în această incintă", potrivit comunicatului de presă.

6. -imagine fara descriere- (bogdan-ivan4_59348300.jpg)

Amplasamentul centrului de date al STS din Cristian asigură nevoia de geo-redundanță a sistemelor și serviciilor informatice puse la dispoziția autorităților din statul român, atât din punct de vedere al protecției în cazul situațiilor de urgență, cât și din punct de vedere al infrastructurii de comunicații de bandă largă", potrivit comunicatului de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel