Publicația Nexta a postat un clip pe Twitter care îi înfățișească pe doi preoți, în timpul unei bătăi. Unul dintre preoți face parte din Biserica Ortodoxă a Rusiei, iar celălalt din Biserica Ortodoxă a Ucrainei
Publicitate
În filmare se vede cum preotul Bisericii Ortodoxe Ruse își lovește colegul cu o cruce, cel mai probabil din lemn.
In the Vinnytsia region, a priest of the Russian Orthodox Church (ROC) attacked a priest of the Ukrainian Orthodox Church (UOC)
— NEXTA (@nexta_tv) July 28, 2022
A supporter of Putin's priest Gundyaev hit his "colleague" with a cross because the representative of the UOC accused the ROC of helping the occupiers. pic.twitter.com/FJwBdknysY
Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost acuzat de erezie de Biserica Ortodoxă a Ucrainei. Acuzaţiile au fost trimise la Patriarhul Constantinopolului.
Biserica Ortodoxă a Ucrainei s-a adresat Patriarhului Constantinopolului şi l-a acuzat pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, de erezie. Biserica Ortodoxă a Ucrainei cere ca concepţia de "lume rusă" ("ruskii mir" - n.n.) să fie declarată eretică, iar patriarhului să i se ia drepul de ocupa scaunul patriarhal.
"Anul acesta, pe 15 mai a fost dată publicităţii Declaraţia referitoare la 'lumea rusă', document pe care iniţial şi-au pus semnătura peste 340 de teologi ortodocşi din diferite ţări ale lumii. Numărul acestora a ajuns în prezent la o mie. După cum se remarcă în prezenta Declaraţie, 'lumea rusă' este o doctrină neortodoxă, eretică, apropiată de învăţătura etnofiletismului, condamnat la Conciliul de la Constantinopol din 1872", se arată în scrisoarea lui Bartolomeu, citată de RBK.
Anterior, pe 23 iunie, autorităţile lituaniene l-au introdus pe Patriarhul Kirill pe lista persoanelor nedorite şi i-au interzis intrarea pe teritoriul ţării. Acest lucru a devenit cunoscut pe 27 iulie.
Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că interdicţia impusă Patriarhului Kirill la intrarea pe teritoriul Lituaniei reprezintă o încălcare a drepturilor lituanienilor ortodocşi şi o încercare de a separa capul bisericii de enoriaşi, a anunţat Vahtang Kipşidze, şef adjunct al Departamentului Sinodal pentru relaţiile dintre Biserică cu societatea şi mass-media. După cum a mai declarat acesta pentru RBK, "această măsură este îndreptată împotriva credincioşilor Bisericii Ortodoxe Ruse care trăiesc în Lituania, nu numai vorbitori de limbă rusă, ci şi lituanieni", scrie Rador.
Biserica Ortodoxă ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, a anunţat, la sfârșitul lunii mai, ruperea de aceasta, după ce Rusia a invadat Ucraina, declarându-şi 'deplina independenţă', relatează AFP.
'Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina', a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, în finalul conciliului consacrat 'agresiunii' ruse împotriva Ucrainei, pronunţând 'deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene'. Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe din Ucraina era până în prezent subordonată patriarhului rus Kirill, care şi-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.
'Conciliul condamnă războiul, care este o încălcare a poruncii Domnului 'Să nu ucizi!' şi îşi exprimă condoleanţele pentru toţi cei care suferă din cauza războiului', adaugă comunicatul. Potrivit Bisericii Ucrainei, relaţiile sale cu conducerea sa moscovită erau 'complicate sau inexistente' de când în Ucraina a fost declarată legea marţială. Această iniţiativă este a doua schismă ortodoxă în Ucraina în ultimii ani.
O parte a Bisericii ucrainene se desprinsese deja de Moscova în 2019 din cauza rolului jucat de Kremlin în această ţară. Invazia decisă de Vladimir Putin şi sprijinul lui Kirill acordat războiului a plasat Biserica ucraineană încă ataşată Moscovei într-o situaţie din ce în ce mai dificil de susţinut.
Sute dintre preoţii săi au semnat recent o scrisoare deschisă cerând judecarea lui Kirill de către un tribunal religios din cauza poziţiilor adoptate de acesta faţă de conflict. Ucraina este de importanţă majoră pentru Biserica Ortodoxă Rusă, întrucât unele dintre cele mai importante mănăstiri ale acesteia sunt situate pe teritoriul ucrainean, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu