Specialiștii podiatri atrag atenția: încalțămintea este foarte importantă la persoanele cu picioare deformate sau cu diferite probleme ale piciorului! Dacă o alegi greșit, îți distruge picioarele!
Slaba circulație, diversele afecțiuni care afectează picioarele, precum și încălțămintea nepotrivită sunt factori de risc care pot conduce la apariția diferitelor probleme la nivelul picioarelor. Aceste probleme, neidentificate și netratate la timp, pot conduce la afectări mai profunde, și, în anumite cazuri, chiar la amputație. Specialiștii podiatri, care se ocupa de îngrijirea picioarelor, recomandă persoanelor cu probleme la acest nivel să aleagă cu grijă încălțămintea și să ceară sfatul specialiștilor.
Ce presupune o încălțăminte specială?
„Încălțămintea este o problemă reală deoarece pacienții nu găsesc sau nu știu să aleagă încălțămintea potrivită pentru problema lor. Există două categorii principale de încălțăminte medicală: încălțămintea prefabricată și încălțămintea fabricată la comandă. Din punctul de vedere al pacientului, încălțămintea medicală trebuie să se potrivească, adică să aibă măsura potrivită, să fie confortabilă, să permită efectuarea activităților zilnice fără să creeze durere sau să contribuie la reducerea nivelului de durere existent și, nu în ultimul rând, să fie, dacă nu frumoasă, cel puțin acceptabilă din punct de vedere al aspectului/design-ului”, arată dr. inginer Daniel Petcu, tehnician protezist-ortezist, specialist al Asociației române de Podiatrie.
Specialistul explică și care sunt efectele nocive ale unei alegeri proaste.
„Din activitatea clinică recentă, rezultă că încălțămintea devine principalul obstacol în implementarea unui tratament conservativ cu orteze pentru picior. Acest lucru se întâmplă în principal pentru că încălțămintea pacienților nu are suficient volum interior pentru a putea introduce o orteză de picior, în cazul fericit în care acoperișul de branț original nu este lipit în interior. Din acest motiv trebuie să explici pacientului ce caracteristici sunt necesare, și de unde se poate cumpăra sau comanda o încălțăminte specială”.
Din punctul de vedere al specialistului, problemele sunt mai complexe, în sensul că, dispozitivul medical „încălțăminte" își poate atinge scopurile medicale stabilite numai dacă sunt precizate clar, prin prescripție, caracteristicile tehnice necesare pentru îndeplinirea acestora.
O specializare care nu este recunoscută, deocamdată, în România
La nivel internațional, specialistul în îngrijirea diferitelor probleme ale piciorului este podiatrul, membru esențial al echipei multidisciplinare dedicate îngrijirii piciorului în general și al piciorului diabetic în particular. Podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate (definiția Federației Internaționale a Podiatrilor).
Profesia de podiatriu este reglementată în peste 21 țări, precum SUA, Anglia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Spania, Singapore, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Franța, Danemarca, Finlanda, Elveția, estimându-se că la nivel internațional există peste 100.000 de specialiști în podiatrie.
În România nu există această profesie, însă primii pași legați de podiatrie s-au făcut începând cu anul 2015, când s-a înființat Asociația de Podiatrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu