Mergeți în vizită de Crăciun, iar la ușă vă întrebați dacă trebuie sau nu să vă descălțați. Ce spune Virgil Mănescu, educator de protocol.
Publicitate
Întrebarea pe care și-o pun cei mai mulți dintre români, legat de Crăciun, este dacă trebuie să se descalțe când ajung în vizită.
În acest sens, Virgil Mănescu, educator de protocol și ospitalitate, a venit cu răspunsul care poate face lumină, atât în cazul gazdei, cât și a musafirilor care le trec pragul.
”Nu ne descălțăm atunci când mergem în vizită. Este o regulă, chiar și atunci când plouă, căci ne putem șterge pe picioare. Este un moment destul de primitor, este singurul moment în care invităm prietenii într-un cadru mai larg, festiv, la noi acasă. Și dacă nu ne putem permite să facem curat după, înseamnă că avem o problemă. Nu îi invita acasă”, a spus Virgil Mănescu, la Digi 24.
Întrebat de situația în care gazda are un copil mic, specialistul a afirmat că nu se schimbă situația legată de descălțat, ”pentru că aici este vorba despre o excepție, nu o regulă de bază. Se poate dezinfecta. Cineva mi-a spus: Ok, dar avem mochetă în casă. Și aceea se poate spăla.
În țările din Europa Vestică acest formalism nu există sau conceptul de a te descălța nu prea există. La noi, în Balcani încă se mai practică acest lucru și pentru că ne-a rămas o meteahnă să nu intrăm încălțați pe covoare. Astăzi, covoarele să știți, în majoritatea caselor moderne, cam dispar sau sunt foarte mici, ori sunt în dormitor”, a mai spus Virgil Mănescu.
Cât privește durata vizitei de Crăciun, Virgil Mănescu a precizat că aceasta ar trebui să dureze în două și patru ore, dar românii nu prea au obiceiul acesta, pentru că ”suntem un popor foarte primitor”.
”Regula spune că la cinele de Crăciun sau la mesele de Crăciun nu ar trebui să ne lungim, niciodată, mai mult de 4 ore, dar atenție, în aceste patru ore vorbim de un minimum și un maximum.
O cină protocolară, de exemplu, de Crăciun, durează în mod formal două ore, dar dacă suntem acasă, acest timp se extinde până la patru ore”, a mai spus Virgil Mănescu, adăugând că există mici semnale pe care gazda le poate transmite musafirilor, care nu se lasă duși. ”Te uiți la ceas și spui: Cât de târziu s-a făcut! Începi să caști. Există și acolo ieșiri dintr-o astfel de situație delicată. Dar, bunele maniere ar trebui să îți spună ție, în calitate de musafir, că este momentul să pleci”, a concluzionat educatorul de protocol și ospitalitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu